Evoluţia raportului euro/leu a fost una calmă, media stagnând în jurul pragului de 4,66 lei, în condiţiile în care piaţa valutară nu a fost impresionată de schimburile de „amabilităţi” dintre preşedintele Iohannis şi PSD.
Aprilie s-a încheiat cu o medie a euro de 4,6589 lei. După o creştere la 4,6630 în prima şedinţă din mai, perioada s-a încheiat la 4,6542 lei, când tranzacţiile s-au realizat între 4,653 şi 4,666 lei.
Aprcierea de la sfârşitul intervalului după decizia C.A. al BNR de a majora rata dobânzii sale de politică monetară de la 2,25 la 2,50% pe an. care nu a surprins investitorii, ce se pregătesc să vândă valută pentru a-şi majora plasamentele în depozitele bancare în lei.
Tensiunile din economie corelate cu galopul înregistrat de inflaţie va aduce noi majorări ale dobânzii-cheie. Cele mai optimiste prognoze văd o creştere la 3% iar cele mai pesimiste la 3,5%.
În comunicatul de presă emis după şedinţa de politică monetară se arată că, „incertitudinile şi riscurile asociate perspectivei inflaţiei provin în principal din partea preţurilor administrate, a condiţiilor de pe piaţa muncii şi a evoluţiei viitoare a preţului internaţional al petrolului. Relevante sunt şi ritmul creşterii economice şi dinamica inflaţiei în zona euro şi, implicit, conduita politicii monetare a BCE şi a băncilor centrale din regiune”.
Aceste majorări se vor reflectă în creşterea ratelor pe care le vor plăţi românii la creditele contractate, care deja au devenit mai mari odată cu plasarea pe o direcţie ascendentă indicilor ROBOR. Ieri, cel la trei luni a stagnat la 2,54%, maxim al ultimilor patru ani iar cel la şase luni a scăzut la 2,63%.
Cursul dolarului american a crescut de la 3,8479 la 3,9026 lei, o medie mai ridicată de 3,9039 lei, fiind înregistrată în 9 ianuarie. Cotaţiile de la sfârşitul intervalului au atins un maxim de 3,913 lei.
Moneda elveţiană nu a mai scăzut pe pieţele internaţionale sub pragul de 1,19 franci/euro, iar media ei a fost stabilită la finalul perioadei la 3,8871 lei, mai jos cu peste 11 bani faţă de începutul anului.
Perechea euro/dolar a avut o tendinţă descendentă, coborând de la 1,2140 la 1,1898 dolari, cea mai redusă valoare de la începutul acestui an.
Investitorii sunt siguri că Rezerva Federală americană va majora dobânda sa cheie de cel puţin două ori în acest an, cu posibilitatea unei a treia, după ce şomajul din SUA a atins minimul ultimilor 18 ani de 3,9%.
Indicele compozit calculat de Bloomberg a încheiat perioada la 9.349,87 dolari. Reamintim că bitcoin a scăzut la jumătatea lunii trecute sub pragul de 6.000 dolari după ce în decembrie 2017 a fost atins un maxim de aproape 20.000 de dolari.
Analiza cuprinde perioada 30 aprilie – 7 mai