Inedit

Pasiune rară: Pictează mobila

Doi soţi din Caiova au o pasiune rară. Pictează mobila. Rodica şi Viorel Dîlganu, sunt doi soţi din Craiova, care în urmă cu 10 ani au demarat o amică afacere şi au început să lucreze obiecte de mobilier şi să le ofere strălucirea de altă dată.

Obiectele au ajuns să fie apreciate atât şară, dar şi în străinătate, iar unele au ajuns chiar Washington sau Palestina. Toatele elementele de mobilier realizate de soţii Dîlganu sunt unicat şi ajung în casele clienţilor atât din ţară, cât şi din străinătate. „În urmă cu 10 ani am început să pictez mobilă, dar cea realizată de soţul meu, însă de pictat pictam încă din copilărie. Mi-au plăcut întotdeauna mobilierul vechi săsesc, însă nu încerc să copiez pentru că după cum se vede pictura mea este diferită decât cea săsească, modelel de acolo se pot reproduce foarte uşor, dar vreau să fie stilul meu decât cel săsesc, iar totul să fie original. Pictura este luminoasă, clară şi nu foarte încărcată, dar asta depinde de cererea clientului pentru că sunt clienţi care îşi doresc o pictură încărcată. În urmă cu 10 ani şi eu şi soţul ne gândeam că ar fi plăcut să vedem în casele românilor piese de mobilier care erau odată la mare preţ şi care se transimteau din generaţie în generaţie. Când vezi într-o cameră un şervet lucrat, o ie veche, un covor oltenesc, dar şi o piese de mobilier pictat cu siguranţă îţi dau sentimentul că eşti acasă. Pictura noastră este unicată şi face parte din istoria noastră şi arta tradiţională. Avem piese care ne-au fost cerute şi au ajuns şi peste hotare, iar meseria mea de profesor de engleză m-a ajutat foarte mult. Mobilierul nostru pictat şi realizat de noi doi a ajuns în Belgia, Italia, Franţa, dar avem şi tăviţe care au ajuns prin intermediul unui meşter în Washington în Statele Unite şi avem şi piese mai mici de mobilier cum sunt bolurile care au ajuns şi în Palestina“, a povestit Rodica Dîlganu.


Soţii Dîlganu sunt cei care reuşesc să scoată adevărate opere de artă lucrând împreună în micul atelier amenjat în curtea casei. „Lemnul trebuie tratat cu mare fineţe pentru că face parte din sufletul românilor şi doar aşa putem realiza ceva dacă îl tratăm cu blândeţe şi cu maximă responsabilitate. Eu fac toată munca brută, iar după ce lemnul este pregătit din toate punctele de vedere o să ajungă exact ca mobilierul pictat de soţia mea. Tot ce realizăm noi este manual şi implică foarte multă muncă fizică, implică multă răbdare, dar şi multă pasiune. În momentul în care am o ideea trebuie să ştiţi că pleacă de la scândura brută până la produsul final, iar după îl dau mai departe pe mâinile soţiei care îl înobilează şi face minuni. La început a fost foarte greu pentru că nu am avut mare încredere, dar partenera mea de viaţă mi-a dat multă încredere, iar munca în echipă este cea mai bună, este imbatabilă şi o recomand tuturor. Mobilierul pictat ar trebui să se răgăsească dacă ar fi posibil în casa fiecărui român pentru că ne reprezintă este ceva care este al nostru şi de ce nu să ducem tradiţia mai departe şi să arătăm că suntem români“, a precizat Viorel Dîlganu.

Mobilierul pictat de soţii Dîlganu se vinde la preţuri accesibile.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...