Special

Cel mai mare producător de năut din ţară este din judeţul Olt

Cel mai mare producător de năut din România este din localitatea Vişina, din judeţul Olt. Fermierul Ştefan Stănescu a plantat în acest an aproape 800 de hectare, producţia din zona Vişina ajungând în Africa de Sud, Liba, Maroc, India şi China. În ţară, năutul se cultivă pe o suprafaţă de 3000 de hectare.

Ştefan Stănescu a cultivat pentru prima oară năut, anul trecut. A cultivat însă pe o suprafaţă de 3 hectare, doar ca să testeze cultura să vadă cum rezistă la zonele de secetă. Şi a avut succes. Planta se pretează foarte bine. “Este o zonă destul de secetoasă, ne apropiem foarte mult de bulgari, de greci, li neavând irigaţii, tot timpul am căutat soluţiide a îmbunătăţii şi de a creşte randamentul pe fermă. Astfel anul trecut am început cu această cultură, cultura de năut, care a avut randamentul foarte bun”, spune Ştefan Stănescu, producător. Anul acesta cultura de năut a fost cultivată pe aproximativ 800 de hectare de teren. Producătorul a renunţat la alte culturi, de porumb, grâu şi rapiţă pentru a cultiva năutul. Este o cultură foarte profitabilă.
„Oamenii ar trebui să încerce să vadă despre ce e vorba, eu zic că la 2,6 tone cât am făcut anul trecut înmulţit cu peste 500 de euro pe tonă, asta însemană un randament de 1500 de euro pe hectar”, mai spune producătorul.

Specialiştii susţin că tot mai mulţi fermieri ar trebui să încerce această cultură. „Cultura de năut nu este deloc pretenţioasă. Cei care au cultivat mazăre au câteva greutăţi. Şi anume, recoltarea. Mazărea e predispusă la cădere, năutul nu are aceste probleme. Cea mai importantă proprietate este că atunci când înfloreşte orice zid de nebulozitate îl afectează, mai ales ploaia”, spune Dan Saviceanu- specialist.

Producţia de năut din zona Vişina va ajunge în Africa de Sud, Liba, Maroc, India şi China.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

12.11.2018 - 15:03giuseppe:Bună ziua va rog un nr de telefon Mersi

am nevoie de năut da ca se poate!

Pagina 1 din 1 (1 comentarii din 1)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...