Actualitate

Vizită la Madrid a delegaţiei Comisiei pentru muncă şi protecţie socială a Camerei Deputaţilor

În zilele de 18 şi 19 aprilie 2018, s-a desfăşurat vizita la Madrid a unei delegaţii a Comisiei pentru muncă şi protecţie socială a Camerei Deputaţilor.

Din delegaţia condusă de preşedintele comisiei, domnul deputat Adrian Solomon (PSD), au mai făcut parte domnul deputat Silviu Vexler (Minorităţi), vicepreşedinte, doamna deputat Csep Eva Andrea (UDMR), secretar, doamna deputat Mara Daniela Calista (PNL) şi domnul deputat Eugen Neaţă (PSD), membri ai comisiei.

Acţiunea a avut loc la solicitarea comisiei, având în vedere dimensiunea comunităţii româneşti din Spania, a doua cea mai mare de peste hotare, scopul vizitei constând în preluarea de bune practici din experienţa autorităţilor spaniole pe segmentul politicilor de securitate socială şi al ocupării forţei de muncă.

Programul a cuprins o întrevedere cu domnul Alberto Montero Soler şi cu doamna Josefa González Bayo, preşedintele şi, respectiv, vicepreşedinte al Comisiei pentru muncă şi securitate socială a Congresului Deputaţilor spaniol, precum şi convorbiri cu reprezentaţi ai Ministerului Muncii şi Securităţii Sociale şi ai Serviciului Public de Ocupare a Forţei de Muncă.

Totodată, delegaţia parlamentară română a avut o întâlnire cu E.S. doamna Gabriela Dancău, ambasadorul României în Regatul Spaniei, pe parcursul căreia au fost aduse în prim plan atât relaţiile politice româno-spaniole, care din 2013 au fost ridicate la nivel de parteneriat strategic, cooperarea economică, ultimele evoluţii de pe scena politică spaniolă, cât şi aspecte privind comunitatea de români din Spania, temă prioritară pe agenda dialogului bilateral. Referitor la acest din urmă subiect, s-a arătat că aceasta numără aprox. 1,1 milioane de persoane, care sunt bine integrate în mediul spaniol şi apreciate de către autorităţi şi opinia publică, reprezentând, de altfel, cea mai numeroasă comunitate de străini din această ţară.

In ceea ce priveşte agenda consultărilor cu oficialii spanioli, aceasta s-a axat, în principal, pe teme precum sistemul spaniol al asigurărilor sociale de stat (cu accent pe organizarea şi sustenabilitatea sistemului de pensii) şi legislaţia în domeniul muncii şi ocupării forţei de muncă. Pe parcursul întrevederilor au fost abordate, la solicitarea părţii române, aspecte punctuale privind reglementarea salariului minim, programe pentru susţinerea familiei şi a natalităţii, egalitatea de şanse, integrarea persoanelor cu dizabilităţi şi prevenirea abandonului şcolar. Un subiect aparte al întâlnirii de la Congresul Deputaţilor l-a constituit preluarea Preşedinţiei Consiliului UE de către România, în prima jumătate a anului 2019, sens în care discuţiile au relevat importanţa abordării, în cadrul Semestrului European, a unei integrări sociale cât mai aprofundate şi consolidarea, astfel, a pilonului european al drepturilor sociale.

In vederea continuării dialogului parlamentar demarat la Madrid, domnul deputat Adrian Solomon, preşedintele Comisiei pentru muncă şi protecţie socială, a adresat omologului domniei sale, domnul Alberto Montero Soler, invitaţia de a efectua o vizită la Bucureşti, la o dată reciproc convenabilă, propunere agreată de demnitarul spaniol.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...