Sub Lupă

Şeful Finanţelor Olt, trimis în judecată pentru fapte de corupţie

Şeful Finanţelor Publice Olt, Florin Diaconescu, alţi doi angajaţi şi mai mulţi reprezentanţi ai unei firme de pază au fost trimişi în judecată, luni, de procurorii DNA Craiova. Prejudiciul depăşeşte 12 milioane lei.

În perioada ianuarie 2009 – august 2014, S.C. Gardienii S.R.L., a cărei activitate a fost coordonată de Pop Constantin, nu şi-a îndeplinit obligaţiile fiscale, sustrăgându-se de la plata sumei de 8.783.367 lei către bugetul de stat, reprezentând TVA datorată în raport de activitatea efectivă a agentului economic.

La comiterea infracţiunii de evaziune fiscală au participat efectiv şi inculpatele Miroiu Elena (contabil) şi Sefter Luminiţa (manager financiar până în luna iunie 2012).

“Concret, în toată perioada menţionată, în deconturile de TVA ale persoanei juridice depuse lunar la organul fiscal, au fost evidenţiate la rubrica “TVA deductibil” sume mai mari decât cele susţinute de documentele de evidenţă primară (facturi de achiziţie de bunuri şi servicii de pe teritoriul naţional) înregistrate în evidenţa contabilă. În acest mod, prin crearea artificială, scriptică, a acestui TVA deductibil, a fost diminuată voit TVA de plată rezultată din activitatea reală a societăţii comerciale, cu consecinţa micşorării sumelor de plată datorate la bugetul de stat. Începând cu luna iulie 2012, activitatea evazionistă a firmei a fost coordonată efectiv şi girată de către inculpata Prunişoară Gheorghiţa, deşi exista o incompatibilitate evidentă cu funcţia publică pe care o deţinea - consilier superior cu atribuţii de control în cadrul D.G.F.P. Olt – Activitatea de Inspecţie Fiscală.

Mai mult, cu prilejul realizării în luna octombrie 2012 a unei inspecţii fiscale la S.C. Gardienii S.R.L., inculpata Prunişoară Gheorghiţa, cu încălcarea prevederilor legale, nu a menţionat în raportul de control situaţia reală cu privire la TVA de plată sustrasă în mod ilegal, cauzând astfel o pagubă bugetului de stat în cuantum de 4.770.253 lei, concomitent cu obţinerea de foloase necuvenite în acelaşi cuantum pentru firma “protejată”. Pentru “serviciile” sale, în perioada 25 octombrie 2012 – 25 iunie 2013, inculpata Prunişoară Gheorghiţa a pretins şi primit de la inculpatul Pop Constantin sume de bani lunare, necuvenite, în cuantum total de 213.735,6 lei. Ulterior suspendării sale din funcţie, (la 03.07.2013 ca urmare a trimiterii în judecată de către D.I.I.C.O.T. – S.T. Craiova pentru săvârşirea de infracţiuni în legătură cu serviciul), inculpata Prunişoară Gheorghiţa a primit, de la inculpatul Pop Constantin, în perioada 10 iulie 2013 – 26 august 2014, sume de bani lunare, necuvenite, în cuantum total de 355.217 lei, pentru ca aceasta să-şi exercite influenţa asupra foştilor colegi cu atribuţii de control sau funcţii de conducere din cadrul A.J.F.P. Olt, în vederea protejării S.C. Gardienii S.R.L., în eventualitatea unor controale fiscale. Influenţa inculpatei a fost una reală, în sensul că, în anul 2014, la instigarea lui Diaconescu Florin, şeful Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice (A.J.F.P.) Olt, inculpaţii Bodescu Adrian Claudiu şi Ţugulan Chirilă Cristian au depus toate demersurile pentru ca inculpatul Pop Constantin să nu fie tras la răspundere penală, ca urmare a unor inspecţii fiscale efectuate la S.C. Gardienii S.R.L., (prin luarea în considerare a unor regularizări nelegale de TVA, emiterea de decizii de impunere doar pentru obligaţii fiscale accesorii şi prin nesesizarea organelor de urmărire penală cu privire la infracţiunea de evaziune fiscală)”, se arată într-un comunicat al DNA.

Banii primiţi drept mită de către Prunişoară Gheorghiţa au fost justificaţi în evidenţa contabilă de Pop Constantin prin achiziţii lunare fictive de servicii neindividualizate, „prestate” de două societăţi comerciale, ce aparţineau unor persoane apropiate inculpatei. Banii remişi în realitate inculpatei Prunişoară Gheorghiţa cu titlul de mită/cumpărare de influenţă au fost utilizaţi din dispoziţia acesteia pentru achiziţionarea unui apartament în municipiul Bucureşti (în valoare de 153.000 de euro). În contextul sustragerii de la plata TVA, în perioada 02 iulie 2012 – 28 iulie 2014, inculpatul Pop Constantin a retras din contul deţinut de S.C. Gardienii S.R.L., în numerar, prin 462 de operaţiuni succesive, suma de 1.234.000 lei, banii respectivi fiind folosiţi ulterior în interes personal. Pentru a justifica aceste cheltuieli, din dispoziţia lui Prunişoară Gheorghiţa, inculpata Miroiu Elena a efectuat înregistrări nereale în documentele de evidenţă contabilă ale persoanei juridice (plăţi către furnizori inexistenţi). Statul român, prin A.N.A.F., s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 8.783.367 lei la care se adaugă dobânzi şi penalităţi de întârziere, reprezentând TVA dedusă nelegal de către S.C. Gardienii S.R.L.. De asemenea, statul român, prin A.N.A.F., a solicitat obligarea inculpatei Prunişoară Gheorghiţa la plata sumei de 4.770.253 lei la care se adaugă dobânzi şi penalităţi de întârziere potrivit prevederilor legale, în solidar cu inculpaţii S.C. Gardienii S.R.L., Pop Constantin, Sefter Luminţa şi Miroiu Elena.

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri mobile şi imobile ce aparţin inculpaţilor Prunişoară Gheorghiţa, Sefter Luminiţa, Pop Constantin şi S.C. Gardienii S.R.L.


Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Olt cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...