Special

Miting împotriva obiectivelor nucleare de la Kozlodui

Miercuri, începând cu ora 18:00, craiovenii sunt aşteptaţi în Piaţa Mihai Viteazu din centrul oraşului la un miting organizat de Platforma Civică anti Kozlodui împotriva obiectivelor nucleare de la Kozlodui. Evenimentul are loc cu o zi înainte de împlinirea a 32 de ani de la accidentul nuclear de la Cernobîl.

Cetăţenii sunt invitaţi în Piaţa Mihai Viteazu pentru a comemora victimele celui mai cumplit accident nuclear din istorie, dar mai ales pentru a se alătura campaniei împotriva riscurilor create de obiectivele nucleare de la Kozlodui pentru sănătatea craiovenilor şi a altor comunităţi din Oltenia.

Mitingul organizat de Acţiunea pentru Renaşterea Craiovei (ARC), Asociaţia C.R.O.N.O, Asociaţia Civică pentru Viaţă şi Pro Democraţia Club Craiova, cele patru ONG-uri locale membre ale Platformei Civice, face parte dintr-o campanie mai amplă de informare a craiovenilor cu privire la riscurile generate centrala nucleară şi de megadepozitul de deşeuri radioactive. Lucrările la megadepozitul de deşeuri nucleare de lângă Kozlodui, situat la doar 60 km de Craiova, au demarat în vara anului trecut. 350.000 de tone de deşeuri radioactive ameninţă dreptul generaţiilor viitoare la o viaţă sănătoasă. Pericolului reprezentat de acest depozit i se adaugă cel reprezentat de centrala nucleară, în contextul în care statul bulgar prelungeşte, fără consultări cu România, durata de funcţionare a reactoarelor nucleare vechi de 30 de ani. Planul este ca acestea să opereze încă 30 de ani, iar Craiova se află în zona de risc în cazul unui accident nuclear.

Experţi germani atenţionau într-un studiu din 2015, după efectuarea unor teste de rezistenţă la nivel european ca urmare a accidentului de la Fukushima, că reactoarele de la Kozlodui reprezintă un real pericol şi trebuie oprite: „Termenele limită vagi şi lipsite de credibilitate pentru finalizarea testelor de siguranţă transformă mărirea capacităţii unităţii nucleare de la Kozlodui şi extinderea duratei de viaţă a reactoarelor într-un risc nuclear inacceptabil de mare. Îmbătrânirea materialelor devine o problemă de siguranţă şi pericol pentru reactoare, în special din cauza lipsei unei culturi a siguranţei nucleare adecvate (...) Insistăm ca organismele de control să diminueze capacitatea de operare a unităţii şi să închidă reactoarele”, spuneau Oda Becker şi Patricia Lorenz în „4 ani după Fukushima: Sunt centralele nucleare mai sigure?”.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...