Actualitate

Ministrul Muncii, prezent la lansarea unui program-pilot, în Dolj

Ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale, Lia Olguţa Vasilescu, a participat vineri, la Craiova, la evenimentul care a marcat lansarea unui program-pilot de stimulare a ocupării forţei de muncă, o acţiune proiectată să asigure o mai bună diseminare a datelor privind ofertele de angajare şi de salarizare în comunităţile locale.

„Judeţul Dolj este unul în care şomajul este ridicat, dar, în acelaşi timp, oamenii de afaceri se plâng de faptul că găsesc din ce în ce mai greu sau, uneori, chiar deloc, forţă de muncă. Acesta este şi motivul pentru care dorim să lansăm aici un program-pilot, pe care ulterior să-l dezvoltăm în toată ţara. După cum cunoaşteţi, astăzi se desfăşoară, în toate localităţile mari din ţară, bursa locurilor de muncă. Noi ne-am dorit însă ca, în paralel, să venim cu acest program-pilot, prin care să apropiem cât mai mult de comunitate oferta de angajare. Ca primar, am constatat că majoritatea celor care se prezentau în audienţă se aflau în căutarea unui loc de muncă. Or, multe dintre aceste persoane nu ştiu cum funcţionează resorturile Statului Român, nu cunosc, spre exemplu, faptul că ar trebui mai întâi să se prezinte la agenţia judeţeană pentru ocuparea forţei de muncă, să se înscrie în evidenţe, ca şomeri, să fie ajutate în găsirea unui post, eventual să beneficieze de un curs de calificare. Am convingerea că acelaşi lucru li se întâmplă şi primarilor prezenţi astăzi în sală, cărora numeroase persoane din comunitate le cer îndrumarea, în căutarea unor locuri de muncă. În aceste condiţii, am decis să asigurăm o conexiune cât mai directă între comunitate şi serviciul public de ocupare. Concret, am invitat la întâlnirea de astăzi mai mulţi mari angajatori şi fiecare dintre primari va primi un pliant, conţinând locurile de muncă disponibile în prezent în judeţul Dolj, cu o serie de informaţii utile: compania angajatoare, date de contact, precum şi nivelul de salarizare propus. În urmă cu 4 ani, la Primăria Municipiului Craiova, noi am creat o bursă a locurilor de muncă şi aceasta a funcţionat eficient, chiar şi fără a dispune de mecanismele pe care le asigură, de data aceasta, Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale. Principiul de bază a fost însă acelaşi: noi colectam de la companii listele cu locuri de muncă vacante şi orice persoană care dorea să se angajeze şi se interesa în acest sens la primărie era sprijinită de un funcţionar, care îi prezenta informaţiile necesare“, a declarat ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale, Lia Olguţa Vasilescu.

De asemenea, în cadrul întâlnirii de la Craiova au fost prezentate şi toate măsurile prin care statul susţine ocuparea forţei de muncă, atât prin stimulente acordate angajatorilor, cât şi prin sprijin oferit angajaţilor, ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale, Lia Olguţa Vasilescu, evidenţiind, în intervenţia sa, subvenţia pentru ucenicia la locul de muncă şi prima de relocare.

Reprezentanţii mediului privat şi cei ai autorităţilor publice locale au apreciat, în cadrul evenimentului, utilitatea întâlnirii cu oficialii din Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale şi din instituţiile centrale cu atribuţii în acest domeniu, considerând că discuţiile au condus la clarificarea unor aspecte importante privind cadrul legislativ, instrumentele de încurajare a ocupării forţei de muncă şi facilităţile acordate.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...