Special

Încep lucrările de conservare şi reabilitarea a conacului Neamţu din Olari

Fundaţia Pro Patrimonio porneşte prima etapă pentru conservarea şi reabilitarea ansamblului conacului Neamţu din Olari, comuna Pârşcoveni, judeţul Olt, după ce a asigurat conservarea în regim de urgenţă. Reparaţia şarpantei şi reaşezarea olanelor de învelitore pentru a putea opri infiltraţiile de apă şi a stagna degradarea sunt intervenţiile care pornesc în luna mai 2018. Conacul Neamţu este monument istoric înscris pe Lista Monumentelor Istorice din 2010 la poziţia 590 - LMI 2010-OT-II-m-B-08966.

Exemplu reprezentativ pentru arhitectura civilă din Oltenia, Conacul Neamţu din Olari are acum o configuraţie arhitecturală ce datează din 1920-1935, concepută de arhitectul Constantin Iotzu, urmaş al lui Ion Mincu, şi reprezentant de seamă al stilului neoromânesc în arhitectură (forma regională a stilului internaţional Art Nouveau). Intervenţiile arhitectului s-au desfăşurat în jurul unui corp central - o volumetrie caracteristică construcţiilor cunoscute sub numele de culă (reşedinţă sau conac fortificat specific zonei din sudul Carpaţilor), adăugându-se elemente de tip foişor (volume specifice arhitecturii vernaculare cu influenţe din arhitectura tradiţională religioasă).
În anul 2016 conacul, aflat in stare de degradare avansata, a fost donat Fundaţiei Pro Patrimonio de catre proprietar. A urmat o etapă de igienizare şi conservare parţială.

În acest moment şarpanta şi învelitoarea din olane smălţuite sunt cele mai afectate. Acţiunile urgente trebuie executate în cel mai scurt timp prin conservarea şi refacerea acoperiコului cu olane smălţuite. Piesele originale păstrate se vor recondiţiona, iar suprafeţele lipsă se vor înlocui cu piese similare ca dimensiuni şi colorit. Structura şarpantei va fi parţial refăcută şi parţial conservată. Refacerea jgheaburilor, burlanelor şi a trotuarului perimetral completează acest prim pas care presupune o reabilitare graduală, pas cu pas, într-o manieră neagresivă.

Se va lucra cu meşteri dulgheri pricepuţi în dulgherie tradiţională, iar detaliile de îmbinare şi pentru jgheaburi vor respecta originalul la fel ca şi olanele care vor fi înlocuite. Doi tineri dulgheri francezi specializaţi în dulgheria tradiţională, Julien Cholat şi Julie Pion, vor participa la lucrări şi vor face schimb de experienţă cu lucrătorii români pe toată durata şantierului.

În perioada 4 – 9 iulie 2017 s-a desfăşurat un prim atelier internaţional de restaurare a mozaicului roman de la etajul conacului iar mai multe ateliere gratuite pentru copiii din comunitatea locala sunt organizate bi-anual. Pe 21 septembrie 2017 curtea conacului a găzduit un concert Sonoro Conac, “SOS Conacul Neamţul” la care peste 45 de oficialităţi locale şi din împrejurimi au putut descoperi frumuseţea muzicii clasice ca o continuitate peste timp cu Elena Cornetti cea care organiza în curtea conacului din Olari serate muzicale şi acte de caritate şi a avut iniţiativa înfiinţării şcolii de muzică din Craiova.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...