Actualitate

100.000 de hectare de teren arid în sudul României

În Dolj sunt peste 100.000 de hectare în curs de aridizare, zonă cunoscută drept „Sahara Olteniei” - un triunghi, pe hartă, între Craiova, Calafat şi Corabia. Iar specialiştii spun că dunele înaintează în fiecare an cu o mie de hectare. Localnicii din zonele afectate spun că în unele zone nici măcar buruienile nu cresc.

Localnicii spun că acum pământul este complet neroditor. Nicio plantă nu îşi prinde rădăcinile în nisipul din „Sahara Olteniei”, aşa că oamenii au renunţat să îşi mai investească banii în culturi sortite eşecului. “Acesta nu e bun de nimica. Nici buruienile nu se fac aici. Restul şi-au forat puţuri unde e nisip aşa. Jos acolo unde e pământul bun, îl inundă unde este Dunărea şi aici trebuie să stai cu apa în el, cum este în dealul puneau pepeni, lubeniţă, şi s-au lăsat, dacă nu scoţi cât bagi”, spune un localnic.

Cercetătătorii de la staţiunea Dăbuleni încearcă de la an la an să găsească culturi care să se adapteze, dar lupta este una pierdută. „Cartoful dulce este o specie mai nouă la care am creat răsadul şi urmează ca în mai să venim cu el în teren, avem şi cartofi extratimpuriu protejat cu agril şi neprotejat, deja a început să răsară şi cartoful, de asemenea lansăm experienţele privind culturile de câmp, plantele medicinale”, spune Aurelia Diaconu, director Staţiunea de Cercetare Dăbuleni.

Sudul României se transformă încet în deşert. Suprafeţe extinse ar putea să devină, nu peste mult timp, peisaje demne de Africa de Nord, avertizează specialiştii. Specialiştii mai spun că, în următorii 50 de ani, câmpurile fertile din sudul României ar putea fi complet acoperite de nisip.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...