Actualitate

Campanie umanitară: ”Arată că îţi pasă”

Organizaţia PNR Craiova continuă şi în acest an campania ”Arată că îţi pasă” cu sprijinul Centrului de Transfuzii Sanguine din Craiova. Acţiunea îşi propune să mobilizeze un număr cât mai mare de cetăţeni în donarea de sânge, dar şi conştientizarea acestora la importanţa acestui simplu gest faţă de cei a căror viaţă depinde de o picătură de sânge.

Campania ”Arată că îţi pasă” a fost lansată în 2016 şi a fost un real succes. Pe lângă şansa la viaţă oferită printr-un simplu gest, donare de sânge, am adus zâmbetul pe buze unor copii dintr-un centru de plasament.Toate cadourile oferite copiilor au fost achiziţionate pe baza tichetelor obţinute în urma donării de sânge şi a donaţiilor oferite de membrii PNR Craiova.Volumul de sânge este de aproximativ 5-6 litri pentru un adult, dar variaza în functie de sex, greutatete si şi inaltime. Sangele este mentinut in permanenta miscare intr-o retea de vase sanguine-artere, vene-care impanzesc tot organismul pentru a putea transporta oxigenul si substantele vitale nutritive in tesuturi si pentru a indeparta acele substante nocive care, acumulandu-se, ar putea deveni otravitoare.


Plasma sanguină reprezintă aproximativ 55–60% din sânge şi este formată din aproximativ 90% apă, 1% substanţe anorganice (săruri minerale care conţin ioni dintre care mai importanţi sunt cei de sodiu Na, clor, Cl, potasiu, K, magneziu, Mg, fosfor, P şi calciu Ca) şi aproximativ 9% substanţe organice (proteine, glucide, lipide etc).  


Proteinele din plasmă pe lângă rolul de transport, mai joacă un rol important în apărarea organismului prin sistemul imunologic, în procesul de coagulare a sângelui, rolul de tampon în menţinerea unui pH constant şi menţinerea constantă a presiunii osmotice din sânge. Plasma se utilizeaza in afectiunile care se soldeaza cu afectarea factorilor de coagulare din sange: afectiuni hepatice,arsuri si altele.  
Multe medicamente sunt fabricate din plasmă.Pentru mai multe informaţii despre procesul de donare, intră pe site-ul oficial al Centrului de Trasnfuzie Sanguină.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...