Administraţie

Moment festiv la Consiliul Judeţean Dolj

Consiliul Judeţean (CJ) Dolj a marcat, în deschiderea şedinţei de joi, împlinirea unui secol de la unirea Basarabiei cu România, printr-o manifestare organizată la Palatul Administrativ, cu susţinerea Muzicii Militare din cadrul Garnizoanei Craiova şi a Corului Colegiului Naţional Militar „Tudor Vladimirescu“.

Cu această ocazie, preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, a evidenţiat importanţa actului din primăvara anului 1918 în contextul realizării Marii Unirii: „La 27 martie 1918, Sfatul Ţării din Chişinău adopta rezoluţia prin care, după mai bine de un veac de nedreaptă despărţire, Basarabia revenea la patria-mamă: «Republica Democratică Moldovenească (Basarabia) […] de azi înainte şi pentru totdeauna se uneşte cu mama sa, România.»

Ea devenea prima provincie care se unea cu România, contrazicând strategiile politice din perioada neutralităţii noastre în Primul Război Mondial, strategii care lăsau Basarabia pentru perspectiva mai îndepărtată, în favoarea ţinuturilor aflate sub stăpânire austro-ungară.
Momentul de la 27 martie 1918 este dovada clară că identitatea naţională şi sentimentul apartenenţei la acelaşi neam se manifestă impetuos şi nu pot fi îngrădite nici prin hotare impuse, nici de calcule diplomatice.

O exprima cel mai bine Ion Inculeţ, preşedintele Sfatului Ţării din Basarabia: «Niciodată în cursul acestui veac nu s-a stins focul sfânt al conştiinţei naţionale. Şi odată ce împrejurările deveneau favorabile, acest foc se transforma în flacără, care mistuia cât putea mai mult din piedicile ce erau puse în calea Unirii cu toţi românii.»

Actul unirii Basarabiei cu România avea să fie promulgat, prin decret regal, la 9 aprilie 1918. Astfel, începea cel mai strălucit capitol al istoriei noastre naţionale, la capătul căruia, după unirea Bucovinei, la 28 noiembrie 1918, şi după Marea Adunare de la Alba Iulia, din 1 decembrie 1918, se desăvârşea întregirea neamului românesc.

Închei readucând în memorie cuvintele prin care, acum un veac, la Chişinău, premierul Alexandru Marghiloman saluta decizia Sfatului Ţării şi dădea pentru prima dată nume dezideratului nostru secular: «În numele poporului român şi al Regelui Ferdinand I, iau act de unirea Basarabiei cu România de aici înainte şi în veci! Trăiască România Mare!»“
Alături de preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Prioteasa, la eveniment au participat vicepreşedinţii Oana Bică şi Cosmin Vasile, administratorul public al judeţului, Cosmin Durle, consilierii judeţeni, directori ai instituţiilor aflate în subordinea sau sub autoritatea CJ Dolj, precum şi personalul din cadrul aparatului de specialitate.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...