Inedit

Berzele din Dolj, zgribulite pe cuibul îngheţat

Berzele s-au întors în urmă cu o săptămână în judeţul Dolj, însă, vremea rea din ultimele zile le-ar putea afecta, mai ales că lacurile din zonă, unde şi-ar putea procura hrana, sunt îngheţate. Specialiştii spun că, din cauza gerului şi a zăpezii, berzele nu pot zbura, astfel că nu se pot hrăni şi organismul lor va avea de suferit.

Localitatea Livezi din judeţul Dolj este renumită pentru numărul mare de berze care vin aici în fiecare an, din luna martie până în septembrie. „În calendarul nostru ortodox, la Bunavestire, berzele sunt venite. Şi atunci se anunţă naşterea mântuitorului. Deci ele ştiu când să vină şi să ne anunţe pe noi până în biserică”, spune un localnic. Au venit în urmă cu o săptămână, însă, când şi-au făcut cuibul aici, a început să ningă şi le este tot mai greu să zboare să îşi procure hrana.

Specialiştii susţin că organismul păsărilor are de suferit în această perioadă pentru că nu pot zbura din cauza chiciurei care le îngheaţă aripile şi ca să supravieţuiască ar trebui să se adăpostească în pădure. „În momentul în care ploaia îngheţată li se pune pe aripi ele nu mai pot zbura. Şi chiar dacă nu erau berze din zona aceea, se vor strânge uşor, uşor. Chiar am văzut imagini de la Bacău, unde un stol de câteva sute de berze să strânseseră la marginea unei păduri. De ce? Ca să nu le plouă, să nu le prindă chiciura”, spune Ovidiu Bufnilă-ornitolog.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...