Actualitate

„Valenţele culturale ale securităţii şi sănătăţii în muncă”

În perioada 12.02 – 11.05.2018 se desfăşoară Campania naţională „Valenţele culturale ale securităţii şi sănătăţii în muncă” pentru formarea unei culturi de prevenire în rândul tinerilor din licee şi şcoli profesionale”.

Statisticile arată că tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 24 de ani sunt mai predispuşi la accidente grave la locul de muncă decât adulţii mai în vârstă. Ei pot fi expuşi unor condiţii de muncă inadecvate, care să ducă la apariţia unor boli profesionale fie chiar din tinereţe, fie mai târziu în viaţă.

De asemenea, din datele statistice analizate periodic, s-a evidenţiat faptul că, datorită condiţiilor sociale în care trăiesc tinerii români caută locuri de muncă după împlinirea vârstei de 16 ani şi chiar mai devreme. Cei mai mulţi prestează munci sezoniere în timpul vacanţelor de vară. Ei acceptă foarte uşor să lucreze fără forme legale, din păcate şi să presteze munci nepotrivite cu insuficienta lor maturitate fizică şi mentală. Astfel se expun riscului de accidentare deoarece tinereţea îi îndeamnă să practice meserii riscante şi/sau solicitante din punct de vedere al securităţii şi sănătăţii în muncă, împiedicându-i de cele mai multe ori să-şi recunoască limitele. Capacitatea de a recunoaşte pericolele potenţiale, precum şi munca în condiţii de securitate, solicită simţ practic, dar şi putere de observaţie, instruire şi experienţă.

Fiind nou veniţi în câmpul muncii, este posibil ca tinerilor să le lipsească experienţa şi, adesea, maturitatea fizică şi psihologică. Este posibil ca ei să nu acorde importanţa cuvenită riscurilor cu care se confruntă. Există şi alţi factori care îi expun pe tineri unor riscuri mai mari, precum:

• nivelul insuficient de competenţe şi de formare;
• necunoaşterea drepturilor proprii şi a obligaţiilor angajatorului;
• insuficientă încredere pentru a semnala eventualele probleme;
• nerecunoaşterea de către angajatori a protecţiei suplimentare de care au nevoie lucrătorii tineri.

Inspector şef, Ion Tănăsoiu

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...