Actualitate

Procurorul care a descoperit cea mai gravă eroare judiciară vrea locul lui Kovesi

Emil Moţa a luat această decizie, motivând că este nemulţumit de lipsa de independenţă a procurorilor din România

Fostul prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, Emil Gheorghe Moţa, şi-a depus candidatura la funcţia de Procuror General al României, după ce mandatul Laurei Codruţa Kovesi a expirat. Moţa este unul dintre cei cinci procurori care doresc această poziţie. În palmaresul său, procurorul Emil Moţa din Gorj deţine promovarea unei revizuiri a dosarului în care Marcel Ţundrea a fost condamnat pe nedrept la 25 de ani de închisoare pentru omorul şi violul unei minore de 12 ani din Pojogeni. Testul ADN dispus de procurorul gorjean a dus la descoperirea celei mai grave erori judiciare post-decembriste.

Emil Moţa s-a decis să candideze la funcţia de Procuror General al României, nemulţumit fiind de lipsa independeţei procurorilor. „Nemulţumirile cu privire la problemele din sistem m-au determinat să-mi depun candidatura şi convingerea că pot să fac ceva pentru îndepărtarea acestora. Consider că există un grad redus de independenţă al sistemului judiciar şi în special al Parchetelor, există ingerinţe ale politicului în activitatea procurorilor, unele chiar brutale. Ingerinţele acestea se datorează şi unor colegi care acceptă, colegi care dau dovadă de laşitate sau oportunism şi care nu iau atitudine faţă de amestecul politic în actul judiciar. O altă problemă cred că este imaginea negativă a Justiţiei şi a Parchetelor, în special. Poate că aceasta se datorează şi din cauza lipsei de transparenţă a noastră şi din lipsa unor specialişti care să prezinte activitatea. Există probleme şi în privinţa schemelor de personal. Ele sunt aceleaşi din 1999, însă volumul de muncă este de 3-4 ori mai mare decât atunci. Din păcate, până în prezent nu am văzut nicio măsură rezonabilă care ar putea îmbunătăţi actvitatea”, a explicat Emil Moţa, candidat la funcţia de Procuror General.

Băgatul de seamă, sancţionat de CSM

Emil Moţa a fost prim-procuror al acestei instituţii în perioada 2000-2007, când Consiliul Superior al Magistraturii l-a revocat din funcţie. Demiterea acestuia a avut legătură, culmea, cu descoperirerea celei mai grave erori judiciare. Astfel, plenul Consiliului Superior al Magistraturii l-a revocat în 2007 pe Moţa din funcţia de prim-procuror. Revocarea s-a făcut din oficiu de către Secţia pentru Procurori a CSM. Procurorului Moţa i s-a reproşat atunci că nu a păstrat secrete informaţiile legate de descoperirea sa, aceea că un om nevinovat se află în puşcărie. Prin divulgarea acestei informaţii, colegii din CSM au considerat că i-a pus într-o lumină proastă pe procurorul şi judecătorii care au condamnat un nevinovat la ani grei de închisoare. Una peste alta, Moţa trebuia să-şi vadă de treburile lui şi să lase un nevinovat în puşcărie. Pentru că s-a pus împotriva sistemului, a fost dat afară din funcţia de şef al Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj. „Imediat ce am promovat acele cereri de revizuire ale lui Ţundrea, au fost foarte multe probleme, reclamaţii la CSM din partea unor colegi care s-au simţit deranjaţi de ce făcusem. Au sesizat CSM-ul, Parchetul General. S-a dovedit că am avut dreptate, am trecut peste toate aceste lucruri, cu toate că în carieră m-au afectat destul de mult. La revocarea mea din funcţia de prim-procuror, în 2007, principala acuzaţie a fost de management defectuos. Consider că mi-am făcut datoria faţă de Marcel Ţundrea şi, în toate acele acuzaţii, timpul a dovedit că am avut dreptate”, a mai explicat Emil Moţa.

"Imediat ce am promovat acele cereri de revizuire ale lui Ţundrea, au fost foarte multe probleme, reclamaţii la CSM din partea unor colegi care s-au simţit deranjaţi de ce făcusem.", Emil Moţa, fost prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj

Cauze celebre!

Emil Moţa mai este cunoscut şi pentru arestarea fostului baron de Gorj, Nicolae Mischie, în vremea în care acesta era preşedintele Consiliului Judeţean Gorj şi lider al PDSR din Gorj. Vorbim de primul baron arestat în România. Alte cauze calabre instrumentate de procuror sunt cele ale „strămutaţilor de lux”, aşa cum a numit presa dosarele Companiei de Lignit. Chiar dacă câţiva ani mai târziu Parchetul General a confirmat că în cazul Marcel Ţundrea s-a comis cea mai gravă eroare judiciară după 1989 şi a fost apoi îndreptată, autorul adevărat găsindu-l tot procurorul Emil Moţa, colegii de la Gorj au încercat cu alte sesizări la CSM să-l scoată din breasla lor. Chiar în luna iulie a acestui an, procurorul gorjean Emil Moţa a fost reclamat, de această dată de procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, la Consiliul Superior al Magistraturii, după ce ar fi apărut informaţia că a criticat judecători de la Tribunalul Golj că nu-i aprobă cererile de arestare preventivă.

Invenţii!

În realitate, nicio astfel de cerere nu a existat la CSM, ci, pur şi simplu, o potrivire de nume a unui trimis în judecată care, culmea, reclama arestarea sa abuzivă. Tot în Gorj, Iustin Moţa, fost director în cadrul Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia, a fost trimis în judecă pentru abuz în serviciu. El a fost chiar reţinut şi apoi arestat la solicitarea procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj. Iustin Moţa a formulat apoi cerere de cercetare a procurorilor şi judecătorilor pe motiv de lipsă de competenţă, precizând că procurorii DNA ar fi trebuit să-l ancheteze. Deşi s-a adresat CSM-ului pentru lămurirea acestei situaţii, Consiliul a lăsat în spaţiu public să planeze suspiciunea. Nici până în prezent nu s-a soluţionat aceatsă sesizare.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

24.10.2012 - 01:24pistol:sa dea domnu sa schimbe ceva in tara asta a nimanui

24.10.2012 - 01:24pistol:in sfarsit , vad un om corect

Pagina 1 din 1 (2 comentarii din 2)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...