Actualitate

Concentrare de forţe la Capu Midia

Plaja de la Capu Midia va fi luni, 12 martie, scena de desfăşurare a secvenţelor de desant amfibiu şi de luptă împotriva unor grupări paramilitare ostile, conform scenariului tactic al Exerciţiului multinaţional Spring Storm 18, condus de Componenta Operaţională a Forţelor Navale. Infanteriştii marini români şi americani vor lua cu asalt teritoriul inamic, iar militarii de la bordul navelor şi aeronavelor vor securiza zona de intervenţie.

După anihilarea inamicului, „ostilităţile” vor continua într-un poligon de luptă urbană, unde vor fi aplicate proceduri standard de operare pentru dezamorsarea dispozitivelor explozive improvizate, pentru eliberare de ostateci şi pentru recucerirea unei localităţi izolate.

Spring Storm 18 face parte din Planul cu principalele activităţi ale Forţelor Navale în anul 2018 şi oferă cadrul tactic de antrenament întrunit pentru operaţiile de apărare colectivă, conform articolului 5 al Alianţei Nord Atlantice.

SPRING STORM 18, cartea de vizită a Componentei Operaţionale Navale

Peste 1.700 de militari români şi străini vor participa, în perioada 5-15 martie, la unul dintre cele mai mari exerciţii multinaţionale, organizat de Forţele Navale Române, pe teritoriul Dobrogei şi în apele internaţionale ale Mării Negre. Exerciţiul Spring Storm 18 are la bază un concept unic de antrenare întrunită a Forţelor Navale, Aeriene şi Terestre, accentul fiind pus pe secvenţe specifice operaţiilor amfibii în cadru aliat, precum şi pe secvenţe de luptă împotriva minelor marine, într-o zonă de debarcare pe ţărm.

Din partea Forţelor Navale Române, participă fregata „Regele Ferdinand”, corveta „Viceamiral Eugeniu Roşca”, nava purtătoare de rachete „Pescăruşul”, monitorul „Lascăr Catargiu”, vedeta blindată „Opanez”, nava maritimă pentru scafandri „Grigore Antipa”, nava hidrografică „Alexandru Cătuneanu”, o companie de infanterie marină, un detaşament de scafandri de luptă, remorcherul maritim „Viteazul” şi două remorchere de port.

Forţele Aeriene Române participă cu două aeronave MiG-21 Lancer, iar pentru secvenţele de evacuare medicală, acestea asigură un elicopter IAR-330 şi o aeronavă Spartan C-27 J. Forţele Terestre Române participă cu un pluton de infanterie de la Brigada 9 Mecanizată şi Garda de Coastă este reprezentată de o navă de patrulare.

Forţele militare române se vor instrui, în cadru aliat, în colaborare cu parteneri din Bulgaria, Franţa, Georgia S.U.A. şi Ucraina. S.U.A. participă cu nava de desant USS Oak Hill (LSD-51), o companie de infanterie marină şi nava de suport USNS Carson City; Franţa este reprezentată de fregata „Jean Bart” (D-615), iar Georgia, Bulgaria şi Ucraina participă cu ofiţeri de stat major şi cu câte o echipă specializată în lupta împotriva dispozitivelor explozive.

Scenariul exerciţiului are la bază elementele unei operaţii de apărare colectivă, conform articolului 5 al Alianţei Nord Atlantice, iar cadrul tactic presupune un raid amfibiu, desfăşurat în condiţiile unei ameninţări hibride cu forţe convenţionale şi paramilitare. Vor fi puse în aplicare elemente tactice specifice luptei urbane, precum şi proceduri standard de operare pentru anihilarea unei grupări militare ostile prin desantare.

Exerciţiul multinaţional Spring Storm 18 este planificat, organizat şi condus de Componenta Operaţională Navală din subordinea Statului Major al Forţelor Navale şi se înscrie în sfera planului de măsuri de asigurare imediată al NATO, adoptat la Summit-ul Alianţei de la Varşovia în anul 2016.
 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...