Reportaj

Copii cu suflet pentru copii!

Mărţişoare pentru salvarea lui Ayan!

Publicaţia vâlceană “Eveniment Vâlcean” a organizat la Biblioteca Judeţeană “Antim Ivireanul” un eveniment caritabil, în colaborare cu Liceul Sanitar din Râmnicu Vâlcea. Elevii instituţiei de învăţământ din Râmnicu Vâlcea au creat câteva sute de mărţişoare, banii obţinuţi din vânzarea acestora urmând să fie donaţi unui copilaş care suferă de o boală rară. Ayan este un bebeluş de doar şase luni. Din păcate, o anomalie genetică l-a condamnat la o viaţă anormală, fiind diagnosticat cu Amiotrofie Musculară Spinală tip 1. Până în urmă cu 2 ani, această boală era numărul 1 la moarte infantilă, rata de supravieţuire fiind de maxim 18 luni.

“România trebuie să ne ajute, e păcat să moară copii!”

Neşansa a făcut ca el să fie unul din 6000 nou născuţi la nivel mondial diagnosticat cu SMA, însă datorită medicinei şi tehnologiei care mereu avansează şi ne uimeşte, celor diagnosticaţi li s-a dat şansa la viaţă. Viaţa unul copil costă se pare, şi costă mult, acel cost se numeşte Spinraza, momentan decontat doar în Belgia. Mama băieţelului speră la un ajutor din partea statului român. “În momentul de faţă boala lui Ayan nu este foarte avansată, îi mulţumesc lui Dumnezeu. Am început tratamentul repede. Semnele au fost de la naştere, dar am reuşit să mergem în Belgia să facem prima înjecţie când băieţelul avea doar două luni şi trei săptămâni. Am făcut patru doze şi pot să mă laud că acum îşi ţine capul singur. Nu stă în fund, dar niciun copil normal nu o face. Sperăm ca şi România să facă ceva pentru noi.

A fost o întâlnire între firma producătoare a medicamentului şi firma din România care face distribuţia. S-a făcut un dosar de preţ, se află spre soluţionare la Ministerul de Sănătate. Toţi au nevoie, e păcat să rămână copii în cărucioare cu rotile, să nu poată să se joace şi chiar să moară. Un om obişnuit poate ajuta donând bani, copilul meu are nevoie de terapie zilnică, e vorba de mulţi bani… Doar aşa pot ajuta şi cu o rugăciune către Dumnezeu”, ne-a declarat Dana Statie, mama lui Ayan.

Din suflet pentru suflet

Elevii şi cadrele didactice de la Liceul Sanitar Antin Ivireanu din Râmnicu Vâlcea se bucură că pot da o mână de ajutor pentru salvarea lui Ayan. Pentru ei nu este prima acţiune umanitară la care participă. “În şcoala noastră s-au organizat mai multe ateliere. Am muncit destul de mult timp pentru mărţişoare, dar suntem bucuroşi că putem ajuta”, spun elevii. “Ca de obicei liceul nostru a intrat în tradiţie cu astfel de proiecte de caritate. Copiii au venit de fiacare dată când a fost nevoie. Au făcut cu mult suflet aceste mărţişoare”, completează Mihaela Miroiu, profesor Liceul Sanitar Antin Ivireanu Rm. Vâlcea.

“Elevii fac parte dintr-o clasă specială, lucrez cu drag cu ei. Am început de câteva săptămâni aceste ateliere”, spune şi Antonia Drăghici, profesor Liceul Sanitar Antin Ivireanu Rm. Vâlcea, o profesoară sufletistă care s-a implicat în mai multe acţiuni caritabile.

Şi elevii Clubului Sportiv de Dans Ru Apollo au susţinut un spectacol în cadrul evenimentului organizat de “Eveniment Vâlcean”, care a avut ca parteneri Golden Club, EGROUP EGE, Jurnal Vâlcean, Săptămâna în Oltenia, Viaţa Vâlcii, Realitatea Vâlceană, Radio Vâlcea 1 – Radio Mania, Clubul Sportiv Ru Apollo.

Expoziţia va rămâne deschisă timp de o săptămână la Biblioteca Judeţeană Antin Ivireanu. Osamenii care vor să îi întindă o mână de ajutor acestei familii pot să doneze bani în contul bancar pentru depuneri în LEI, pe numele STATIE DANA MARIA, BANCA GARANTI BANK, CONT RO27UGBI0000182009913RON, sau la Bibioteca Judeţeană “Antim Ivireanul”, în urnele puse la dispoziţie.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...