Politică

Declaraţie politică:

Criza lemnului de foc pentru populaţie, în atenţia deputatului Cristian Buican!

Stimaţi colegi,

Am venit astăzi în faţa dumneavoastră pentru a detalia una din cele mai stringente probleme cu care se confruntă populaţia României, dar despre care nimeni nu vorbeşte: criza lemnului de foc.

Pentru a vă face o imagine clară asupra importanţei acestui subiect, trebuie să ştiţi că 3,5 milioane de locuinţe din România, adică aproape jumătate din fondul locativ, se încălzeşte în sezonul rece cu lemn. Conform unei analize a Ministerului Apelor şi Pădurilor din prima jumătate a anului 2017, în România au fost identificate 3.683 comunităţi locale, situate pe raza a 2.035 unităţi teritoriale ce sunt dependente de lemn de foc pentru încălzirea locuinţelor. Conform statisticilor specialiştilor din domeniu, în perioada 2011-2017, lemnul de foc a înregistrat o creştere a preţului de 250%, de la o medie de 120 de lei/metru cub la peste 300 de lei/metru cub, înregistrându-se valori ce au ajuns în sudul ţării în anul 2017 chiar şi la 550-600 lei/metru cub. Mai mult decât atât, în cadrul Forumului Pădurilor şi Economiei Verzi de la finele anului 2017, specialiştii din domeniul forestier şi din industria lemnului au tras un semnal de alarmă cu privire la posibilitatea ca preţul masei lemnoase să cunoască creşteri de peste 400% în anul 2018! Această nouă majorare a preţului lemnului ar reprezenta un adevărat dezastru pentru peste jumătate din populaţia României, şi în special pentru românii cu venituri mici. Şi toate astea în timpul unei guvernări de stânga, care în loc să adopte măsuri în favoarea celor cu venituri mici, face tot posibilul să scumpească nivelul de trai, pe toate palierele.

În ciuda asigurărilor venite din partea reprezentanţilor Ministerului Apelor şi Pădurilor privind inexistenţa unei crize a lemnului de foc, cifrele ne demonstrează contrariul. Chiar doamna Doina Pană, fostul Ministru al Apelor şi Pădurilor recunoştea la finele anului 2017 că: "Calculul sună foarte urât. Noi avem peste 3,5 milioane de locuinţe care se încălzesc cu biomasă, preponderent lemn de foc. Dacă punem în medie 6 metri cubi pe iarnă şi asta înseamnă 21 de milioane de metri cubi; noi exploatăm în total 18 milioane de metri cubi. Chiar dacă am pune tot pe foc şi nu am mai face nici mobilă, nici nimic şi nu ar ajunge." Cum putem noi să credem asigurările venite din partea decidenţilor guvernamentali în condiţiile în care chiar ei recunosc că totalul exploatărilor de masă lemnoasă din România nu acoperă necesarul de lemn de foc pentru populaţie?
Nu consider că am toate soluţiile la această problemă, însă cred că trebuie să dezbatem în detaliu acest subiect şi să găsim cele mai bune soluţii. Pe această cale, doresc să fac un apel la dumneavoastră de a acorda un vot de adoptare a PL-x 276/2017 Proiect de Lege privind interzicerea temporară a exportului de lemn de foc. Consider că adoptarea acestui Proiect de Lege poate reprezenta o soluţie rapidă şi de moment la criza lemnului de foc în condiţiile în care preţul destul de mare al acestui tip de lemn exportat reprezintă un factor de presiune asupra preţului lemnului de foc comercializat în România.

Stimaţi colegi,

Toate aceste argumente prezentate mă determină să cred că este obligatoriu ca Parlamentul României să ia în discuţie criza lemnului de foc şi să caute cele mai bune soluţii legislative pentru rezolvarea acestei probleme.

Deputat PNL,
Cristian BUICAN

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...