Reportaj

“Vulturii” Craiovei, dependenţi de adrenalină

În ciuda faptului că parapanta şi paraşutismul câştigă tot mai mulţi adepţi, niciun politician din Craiova nu a încercat senzaţia saltului în gol

Se aruncă de la înălţimi înfiorătoare pentru acumularea experienţei şi pentru explozia de adrenalină provocată de teama dinaintea fiecărui salt. Scot bani frumoşi din buzunar pentru practicarea acestor sporturi şi sunt din ce în ce mai mulţi în fiecare an. Cu investiţii de mii de euro în satisfacerea acestor plăceri, puţini dintre ei ajung să se bucure de vreun avantaj material venit în urma practicării acestor sporturi extreme. Cu toate acestea, nu ar renunţa la pasiunea lor pentru nimic în lume.

Se strâng la marginea Craiovei de fiecare dată când au ocazia şi îşi continuă pregătirea pentru următoarele salturi. În ciuda faptului că zborul cu parapanta şi paraşutismul câştigă anual noi adepţi, capii politicii locale din Bănie nu au dat ghes până acum pentru a încerca senzaţiile oferite de zborul planat sau de salturile în gol. Situaţia este şi mai ciudată dacă luăm în calcul faptul că doi politicieni de marcă din Craiova, Radu Berceanu şi Marian Jean Marinescu, au avut legătură încă din tinereţe cu Liceul de Aeronautică şi cu Fabrica de Avioane din localitate.

Ofertă „doi în unu”: aeroclub şi club sportiv cu profil aeronautic

Craiovenii, dar şi vecinii lor din judeţele limitrofe, îşi testează de ani buni curajul în cadrul ofertelor lansate de Aeroclubul „George V. Bibescu”, dar şi prin intermediul clubului sportiv Aerosport, deschis de câţiva ani în Cetatea Banilor. Pentru atragerea tinerilor către paraşatusim, aceştia beneficiază de gratuitate dacă au între 16 şi 23 de ani. Oferta are în spate şi un alt secret: „Este important ca practicanţii paraşutismului să înceapă de la o vârstă tânără practicarea acestui sport. În competiţiile sportive, un paraşutist experimentat are de obicei 45 de ani şi o experienţă de peste un deceniu şi jumătate în spate. Avem câţiva în ţară. Fac parte din lotul naţional şi reuşesc acele formaţii uimitoare de zbor pe cupolă, practic o piramidă ridicată pe cupolele paraşutiştilor lansaţi înaintea lor”, explică Cristian Smarandache, comandantul aeroclubului craiovean. Restul paraşutiştilor cooptaţi în loturile cluburilor de profil practică în general forma mai uşoară, neacrobatică, a acestui sport extrem: aterizarea la punct fix.

"Nu este un sport ieftin. Un curs costă 250-300 de euro, atât la parapantă, cât şi la paraşutism. În plus, dotările proprii pe care orice practicant ajunge până la urmă să le achiziţioneze se ridică la investiţii cuprinse între 1.000-10.000 euro.", Cristian Smarandache

Peste 100 de craioveni, practicanţi ai sporturilor aeronautice

În Craiova, până în prezent, sunt peste 100 de persoane care şi-au obţinut brevetul de paraşutist şi care continuă să-şi exerseze abilităţile sărind în continuare. Ce obţin în afara fluxului de adrenalină? Nu mare lucru la prima vedere: un brevet şi senzaţia oferită de beţia înălţimilor. „Da, aşa pare la prima vedere, însă pentru mulţi dintre cei care trec pragul şcolii de zbor de la aeroclub sau de la clubul Aerosport pregătirea obţinută aici îi face să analizeze mai în detaliu orice aspect din viaţa cotidiană. Cam toţi învaţă să evalueze foarte corect riscurile la care se expun zi de zi şi să ia deciziile corecte. Nu este un sport ieftin. Un curs costă 250-300 de euro, atât la parapantă, cât şi la paraşutism. În plus, dotările proprii pe care orice practicant ajunge până la urmă să le achiziţioneze se ridică la investiţii cuprinse între 1000-10.000 euro. Paraşută, paraşută de rezervă, alte aparate de control etc. Fiecare loc într-un avion care lansează paraşutişti costă 25 de euro, iar pentru a prinde experienţă sunt necesare sute de salturi. Avantajul în momentul în care ai echipamentul tău şi licenţa de zbor este că poţi să îţi iei paraşuta în portbagaj şi te duci oriunde în lumea asta pentru a sări”, explică comandantul Smarandache.

„Pe Lia Olguţa Vasilescu o cred tentată să sară cu paraşuta”

Pentru Cristian Smarandache, liceul de profil din Craiova nu a reprezentat un avantaj în popularizarea acestor sporturi. „Liceul de aviaţie de aici era de aviaţie doar cu numele. În mod normal te-ai aştepta ca o parte din elevii de acolo să profite de gratuitatea cursurilor, dar nu e deloc aşa. Cu Fabrica de avioane este o altă poveste. Porecla aceea: «Fabrica de avion» este total nemeritată. În fine, este altă poveste! Nu am avut până acum niciun politician printre cursanţi. În schimb, pe doamna primar am văzut-o interesată de acest sport şi de activitatea noastră. În vară a venit să înmâneze premiile la Concursul Naţional de Planorism. Niciun alt primar nu a făcut asta. Da, dacă ţinem cont de faptul că este practicantă a artelor marţiale, cred că ar putea fi tentată şi de un salt cu paraşuta. Nu cred însă că timpul îi va permite să urmeze un curs întreg”, consideră Cristian Smarandache. Pe lista membrilor Aerosport şi a celor de la Aeroclubul George Bibescu se află şi şapte componenţi ai lotului naţional de paraşutism. Cu dotări destul de reduse, aceştia reuşesc să facă faţă chiar şi competiţiilor internaţionale de profil. Silviu Vişan, Ana-Maria Petroiu, Cosmin Axinte, Lavinia Murgilă, Ana Maria Plopeanu, Cătălin Coţofană şi Georgiana Busuioceanu uimesc prin tinereţe. Unii dintre ei abia au trecut de 30 de ani, dar au deja în spate cel puţin un deceniu de pregătire continuă. Iar condiţiile în care îşi desfăşoară pregătirea nu sunt cele care să îţi stimuleze dorinţa de a continua. „Clubul Aerosport l-am înfiinţat pentru a ne putea finanţa această pasiune. Aeroclubul este dependent de bugetul alocat de autorităţi. Până la urmă, putem spune că este bine şi aşa. La Aerosport avem un teren de decolare de 850 de metri, omologat. Da, mi-a adus vreo cinci procese pe cap, dar acum am lăsat în urmă această poveste. Am adus planoare, benzina o economisim cât mai drastic şi, lucru mare, avem un loc unde să ne primim oaspeţii”, povesteşte comandantul Smarandache.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...