Gerul şi zăpada căzută în ultimele zile în judeţul Olt le dau mari bătăi de cap fermierilor care au sperat că vor ieşi la sfârşitul lunii aprilie cu roşiile pe piaţă. Numai că, acum, după ce solariile au fost distruse, ţevile de irigaţii au îngheţat, producătorii care sperau să obţină ajutorul de 3.000 de euro nu vor ieşi la timp cu roşiile şi cer ministrului agriculturii să amâne programul cu cel puţin 3 săptămâni.
Vasile Golgojan a ridicat solarii pe o suprafaţă de 5.000 de metri pătraţi. Adică a cultivat 20.000 de fire de roşii. Fermierul a ajuns la disperare pentru că ţevile pentru irigaţii au îngheţat, şi nu poate să ude răsadurile. „Costurile nu că s-au dublat, s-au triplat acuma, dacă până acuma mai mergea cu 5 milioane combustibil, cu 3,4 milioane, pot să vă spun că gerul din ultimele zile de o săptămâni s-a dus şi la 20 de milioane”, spune producătorul.
Producătorii s-au plâns reprezentanţilor din conducerea sindicatelor şi autorităţilor locale că nu vor ieşi la timp cu roşiile şi vor pierde cei 3.0000 de euro, ajutorul de la stat. „Am vorbit cu domnul preşedinte să transmitem domnului ministru al Agriculturii să prelungim perioada datorită căderilor de zăpadă şi a costurilor excesive care s-au făcut şi mulţi au abandonat”, spune Gheorghe Zăvăleanu-vicepreşedinte sindicat producători Olt.
Peste 3.100 de fermieri din judeţul Olt s-au înscris în programul “Tomate în spaţii protejate”, judeţul Olt fiind primul din ţară din punct de vedere al numărului de legumicultori care participă la acest program naţional. Localitatea cu cei mai mulţi legumicultori înscrişi în programul “Tomate” este Izbiceni, cu 700 de fermieri care au în total 300 de hectare cu solarii, urmată de localitatea Cilieni, cu 560 de fermieri în program.
Judeţul Olt a fost pe primul loc la programul “Tomate” şi în anul precedent, când peste 2.400 de fermieri au reuşit să obţină ajutorul de minimis de 3.000 de euro pentru 1.000 de metri pătraţi cultivaţi cu tomate în spaţii protejate.