Opinii

 

Mărgăritare în nămol

România are talentul de a rămâne fascinantă nu doar prin peisaje, tradiţii ancestrale, ci şi prin inspiraţia edililor patriei de a îmbogăţi coclaurile mioritice cu investiţii care de care mai ciudate. Prin locuri uitate de lume, dacă nu şi de Dumnezeu, se ivesc centre de asistenţă în sistem after-school, deşi satele din zonă sunt populate de octogenari şi nonagenari. Mai nou, la stadioanele şi bazele sportive, construite pe la ţară nu se mai poartă simple denumiri de baze sportive, ci sunt centre polivalente destinate practicanţilor de hochei, rugby şi atletism.

În mod ironic, niciunul din localnicii din zonă nu are ceva în comun cu aceste sporturi decât meleurile ocazionale în care crosele sunt înlocuite cu furci, ori poate cursa cu obstacole în cazul în care în „echipa” adversă au intrat neregulamentar în teren şi rezervele, iar singura scăpare pare a fi prin grădinile satului. Speculând aceste aptitudini ale băştinaşilor, primarii au dat năvală în minister cu proiecte de realizare a bazelor sportive pentru sporturi care nu au nimic de-a face cu zona. Un proiect cu titulatură pompoasă are totuşi şanse mai mari de a smulge bani din bugetul consolidat şi de a alimenta buzunarul edilului şi al firmelor prietenilor săi.

Patru baze sportive destinate fotbalului, hocheiului, rugbyului şi atletismului au prins rădăcini pe coclauri vâlcene în locuri unde apa curentă este încă o raritate, asfaltul un miracol, iar canalizarea rămâne la stadiul de legendă urbană. Sigur, banii destinaţi prin hotărâre de guvern construirii de baze sportive nu puteau fi deturnaţi pentru realizarea unor obiective de genul celor enumerate mai sus. Asta nu explică însă incapacitatea aleşilor locali de a folosi fondurile europene pentru realizarea acestor investiţii. Banii pentru dezvoltarea infrastructurii de sport/agrement în mediul rural au fost însă o pleaşcă pe care primarii nu o puteau rata. Până la apariţia „briliantelor” în rugby şi hochei pe iarbă, România se va mândri cu stadioanele de la ţară, amplasate idilic pe lângă drumeaguri pline de nămol. O situaţie ce evocă imaginea pantofilor de lac încălţaţi de un mire îmbrăcat în trening nou.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

09.10.2012 - 14:31white and blonde:...deci, fara deci.. finalul mi-e cunoscut

Pagina 1 din 1 (1 comentarii din 1)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...