Sub Lupă

Analiza principalelor activităţi de prevenire şi combatere a corupţiei desfăşurate de Serviciul Judeţean Anticorupţie Vâlcea în anul 2017

În anul 2017, principalele obiective ale Serviciului Judeţean Anticorupţie Vâlcea din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie au fost prevenirea, descoperirea şi combaterea faptelor de corupţie în rândul personalului din unităţile Ministerului Afacerilor Interne de pe raza judeţului Vâlcea.

Mediatizarea activităţii Serviciului Judeţean Anticorupţie Vâlcea se doreşte a fi un mesaj preventiv în scopul conştientizării cetăţenilor de a evita implicarea în faptele de corupţie, dar şi un mesaj prin care se aduc la cunoştinţa publicului rezultatele obţinute, sens în care, redăm mai jos principalele activităţi desfăşurate de Serviciul Judeţean Anticorupţie Vâlcea din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie în anul 2017:

​În domeniul prevenirii faptelor de corupţie, la nivelul Serviciului Judeţean Anticorupţie Vâlcea s-a acordat o importanţă deosebită domeniului prevenirii faptelor de corupţie din rândul personalului MAI, scopul fiind acela de informare şi de dezvoltare a cunoştinţelor şi abilităţilor necesare adoptării unui comportament integru. Astfel, au fost desfăşurate un număr de 87 de activităţi de instruire şi de informare anticorupţie la care au participat 1755 lucrători din cadrul structurilor teritoriale MAI, dintre care 267 cu funcţie de conducere şi 1488 cu funcţie de execuţie. De asemenea, în baza Protocoalelor de colaborare încheiate între DGA, Consiliul Judeţean Vâlcea, Inspectoratul Şcolar Judeţean Vâlcea şi Primăria municipiului Drăgăşani, au fost realizate alte 14 activităţi de informare cu angajaţi ai celor trei instituţii, la care au participat 722 de persoane.
În vederea creşterii vizibilităţii şi promovării imaginii instituţionale a DGA, precum şi a popularizării call center-ului anticorupţie 0800.806.806, lucrătorii serviciului au distribuit 1083 de materiale promoţionale, cu mesaje anticorupţie.
Având în vedere preocuparea permanentă pentru realizarea şi dezvoltarea unor relaţii de colaborare cu instituţii publice din judeţul Vâlcea, pe baza Protocolului de colaborare încheiat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Vâlcea, au fost confecţionate 54 de afişe cu mesaje anticorupţie, care au fost postate la toate liceele din judeţul Vâlcea. De asemenea, în perioada 20 noiembrie – 9 decembrie 2017, a fost organizat şi s-a desfăşurat minicampionatul de fotbal mixt, intitulat ”Cupa Generaţia Anticorupţie”, la care au participat elevi din 10 licee din judeţul Vâlcea, toţi participanţii, pe parcursul competiţiei, purtând tricouri cu mesaje anticorupţie, iar la sfârşitul acestuia, câştigătorii au fost premiaţi cu premii simbolice şi cupe.
În cadrul activităţii de relaţii cu publicul, au fost consiliate şi primite în audienţă 19 persoane. Au fost înregistrate şi soluţionate 21 de petiţii şi 2 apeluri primite la linia telefonică gratuită anticorupţie.
​În domeniul combaterii faptelor de corupţie, în cursul anului 2017, activităţile realizate sub coordonarea unităţilor de parchet au fost orientate spre o mai bună monitorizare a fenomenului infracţional, identificarea şi cercetarea faptelor penale date în competenţă. Astfel, au fost înregistrate 74 dosare penale, în care procurorii din cadrul unităţilor de parchet competente au dispus activităţi printr-un număr de 224 de ordonanţe de delegare, în baza cărora lucrătorii serviciului au efectuat activităţi de urmărire penală.
​În cadrul dosarelor instrumentate la nivelul serviciului au fost puşi sub învinuire 60 de suspecţi. Totodată, au fost puse sub inculpare 21 de persoane, dintre care 2 persoane au fost reţinute şi ulterior au fost cercetate în stare de arest preventiv, iar faţă de 5 persoane a fost dispusă măsura controlului judiciar. Soluţiile promovate de parchet s-au concretizat în 7 rechizitorii.
Ca urmare a politicilor preventive, subliniem faptul că la nivelul serviciului au fost consemnate 4 situaţii în care lucrători ai ministerului au sesizat SJA Vâlcea, cu privire la intenţia unor persoane de a-i corupe în exercitarea atribuţiunilor de serviciu, ori au denunţat cazuri în care colegii lor au fost implicaţi în comiterea unor fapte de corupţie.
Reamintim faptul că, la nivelul judeţului Vâlcea, Direcţia Generală Anticorupţie este reprezentată de Serviciul Judeţean Anticorupţie Vâlcea, cu sediul principal în municipiul Râmnicu Vâlcea, str. Calea lui Traian, nr. 95, telefon 0250/703260; 0250/703263, fax. 0250/703260 sau e-mail valcea.dga@mai.gov.ro.
Cetăţenii care vor să sesizeze fapte de corupţie săvârşite de personalul MAI, se pot prezenta la sediul indicat mai sus, precum şi în cadrul programului de audienţe organizat la biroul SJA Vâlcea din incinta Instituţiei Prefectului judeţului Vâlcea, blvd. Tudor Vladimirescu, nr. 1 în fiecare zi de miercuri a săptămânii, între orele 1200-1500.
De asemenea, faptele de corupţie ale personalului M.A.I. pot fi sesizate la linia gratuită anticorupţie a D.G.A., CALL CENTER 0800.806.806.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...