Actualitate

Locuitorii din Muereasca au primit „cadou” un pod nou

Vechiul pod improvizat a fost luat de viituri, iar în luna mai 2.700 de oameni au rămas izolaţi de restul lumii

Localnicii din Muereasca trec de-acum fără teamă peste râul cu acelşi nume din localitatea vâlceană. Autorităţile locale au inaugurat săptămâna trecută singurul pod trainic ce face legătura cu lumea. 10 miliarde de lei vechi a investit Consiliul Judeţean Vâlcea în prima lucrare de anvergură realizată de autorităţile locale în acest mandat. Evenimentul a coincis cu o sărbătoare tradiţională a localităţii, ”Roadele toamnei”. Astfel că, în toamna lui 2012, de la primar până la simplu cetăţean, localnicii din comuna vâlceană au cules cele mai bogate roade.

Lucrarea a fost aşteptată cu multă nerăbdare atât de cetăţeni, cât şi de autorităţile din zonă, întrucât podul asigură legătura locuitorilor comunei cu DN 7, cu municipiul Râmnicu Vâlcea şi, implicit, cu restul localităţilor. Panglica inaugurală a fost tăiată de primarul Ion Ungureanu, prefectul Mircea Nadolu, preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Cîlea, şi cei doi vicepreşedinţi, precum şi primarul Râmnicului, Emilian Frâncu, prezent la eveniment în calitate de fost senator PNL în zonă. Valoarea lucrării s-a ridicat la 10 miliarde de lei vechi, bani asiguraţi din bugetul Consiliului Judeţean Vâlcea, instituţie care a finanţat inclusiv studiile de fezabilitate. „Suntem aici pentru a face un cadou acestei localităţi, un pod nou. Era pusă în pericol circulaţia spre Mănăstirea Frăsinei pe DJ 658, care deschide legătura cu lumea, cu DN 7, cu Vâlcea şi toată ţara. Am luat bani de la alte investiţii şi am reuşit, într-o perioadă foarte scurtă, să ridicăm acest pod. Mulţumin celor de la RAJDP Vâlcea care, deşi cheltuielile către ei nici până acum nu au fost decontate, au intervenit totuşi de două ori”, a declarat Ion Cîlea în faţa localnicilor prezenţi la inaugurare. Lucrările, destul de complexe din cauza lungimii podului, au durat cinci luni, demarând în primăvară. Lungimea totală a podului este de 34,65 m, iar lăţimea măsoară 7,80 m. Podul este susţinut de opt grinzi a câte 24 de metri liniari fiecare. Un aspect important este acela că podul a fost prevăzut cu trotuare pe ambele sensuri de mers, pe toată lungimea.

Noul pod, antidotul izolării de restul lumii

"Am luat bani de la alte investiţii şi am reuşit, într-o perioadă foarte scurtă, să ridicăm acest pod. Mulţumin celor de la RAJDP Vâlcea care, deşi cheltuielile către ei nici până acum nu au fost decontate, au intervenit totuşi de două ori.", Ion Cîlea, preşedintele CJ Vâlcea

Noul pod este probabil cea mai importantă investitiţie realizată până acum în Muereasca. Din anul 2005, în localitatea vâlceană s-au reactivat alunecările de teren, astfel că la fiecare ploaie mai serioasă, în loc să se bucure că Dumnezeu le udă grădinile, oamenii din zonă trăiau cu frica izolării. Ploile abundente şi viiturile mari din ultimii şase ani au distrus vechiul pod. Cel mai recent eveniment nedorit s-a petrecut în Muereasca în luna mai, când peste 2.700 de persoane au rămas izolate de restul lumii după ce podul improvizat în locul celui vechi a fost luat de ape. A fost şi momentul în care autorităţile au hotărât construcţia unui pod nou, care să reziste intemperiilor. „A fost un pod făcut în urmă cu vreo 50 de ani. Probabil când a fost construit nu s-a ţinut cont de exploataţia forestieră care se face acum în zonă sau de lucrările de regularizare a râului care au implicat transport de pietriş. Podul nu a rezistat transportului de mare tonaj, iar în 2010 fisurile care apăruseră în planşeu creaseră o diferenţă de nivel de 10 cm. Doamne fereşte, să fi căzut vreo maşină în apă! Era situat chiar la intrarea în localitate, ca şi acesta, fiind astfel foarte circulat”, ne spune primarul localităţii Muereasca, Ion Ungureanu. Următoarea ambiţie a edilului liberal este introducerea reţelei de apă şi canalizare în comuna vâlceană în care îşi duc traiul 2.900 de suflete. „Alimentarea cu apă este o problemă serioasă la noi. Mai ales că în ultimii ani am avut veri din ce în ce mai secetoase. Şi acum seceta ne-a afectat atât de mult, încât suntem nevoiţi să ne aprovizionăm cu apă de la Mănăstirea Frăsinei. Sper ca, cu bunăvoinţa lui Dumnezeu şi cu sprijinul autorităţilor să reuşim şi acest lucru”, ne-a spus primarul Ungureanu. De altfel, acesta a profitat de prezenţa la eveniment a doi parlamentari vâlceni, respectiv deputatul PNL Cristian Buican şi senatorul PSD Laurenţiu Coca, rugându-i pe aceştia să insiste la Minsiterul Dezvoltării Regionale şi Turismului pentru aprobarea proiectului de apă şi canalizare în Muereasca şi a cererii de finaţare.

„Roadele toamnei”, adunare cu fast

Recepţia finală a noului pod ce a coincis cu sărbătoarea „Roadele toamnei” a oferit prilejul liberalilor să-şi prezinte şi viitorul candidat în zonă la Senatul României din partea Uniunii Social-Liberale, nimeni altul decât omul de afaceri Dan Remus Niţu. Cel care a făcut onorurile a fost chiar fostul senator pe Colegiul Brezoi-Horezu, actualul primar al Râmnicului, Emilian Frâncu. În faţa localnicilor prezenţi la inaugurare, Frâncu i-a predat ştafeta colegului său, Dan Niţu, convins că acesta din urmă va întruni voturile necesare astfel încât să reprezinte cu folos interesele vâlcenilor din zonă în Parlamentul României. Dan Remus Niţu nu este străin nici de comuna Muereasca. Potrivit edilului Ungureanu, omul de afaceri a sponsorizat câteva lucrări derulate de primărie în localitate. După inaugurarea podului peste pârâul Muereasca, autorităţile şi localnicii s-au mutat la Căminul Cultural din comună pentru a sărbători aşa cum se cuvine „Roadele toamnei”, festival cu tradiţie care, de nouă ani fără întrerupere, se organizează în Muereasca. Oaspeţii au putut vizita o expoziţie a produselor agro-alimentare de toamnă din zonă, având ocazia să guste din roadele coapte înşirate pe tarabe parcă să ademenească la degustare. Festivalul a prilejuit şi o ceremonie de premiere a cuplurilor care au împlinit 50 de ani de căsnicie şi a tinerilor care au împlinit 18 ani. Sărbătoarea s-a încheiat seara târziu cu un concert susţinut de Orchestra Rapsodia Vâlceană şi artişti precum Mioara Raica, Alin Pavelescu, Cristina Udrea, Luminiţa Tănasie, Corin Dobrinescu şi Elena Ghiţulete.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...