Economic

Angajaţii Oltchim, căutaţi la case şi maşini pentru a primi ajutoare sociale

Anchetele în baza cărora o mie de angajaţi ai Oltchim ar putea primi ajutorul de urgenţă promis de Guvern au ajuns pe masa ministrului Muncii

Încă de la începutul săptămânii trecute, direcţiile de asistenţă socială din localităţile unde locuiesc muncitori de la Oltchim au demarat anchetele sociale. În total, sunt vizaţi peste 1.000 de salariaţi. Cei mai mulţi, 330, sunt din Râmnicu Vâlcea. „În municipiul Râmnicu Vâlcea au fost opt echipe care s-au deplasat în teritoriu şi s-au făcut 105 anchete sociale pe care le-am semnat şi trimis la prefectură, iar de aici, la Bucureşti. Apoi s-au mai făcut 135 de anchete. Acest ajutor este unul atipic care va fi acordat angajaţilor de la Oltchim, urmare a neplăţii salariilor pe o perioadă de două luni şi jumătate şi nu neapărat pe condiţiile ajutorului social prevăzut de lege. Acum va urma ca toate aceste anchete sociale pe care le-am făcut să fie analizate la rândul lor. Va urma probabil şi o hotărâre de guvern corespunzătoare şi se va şti, nominal, cine beneficiază de acest ajutor de urgenţă. Ministerul Muncii va fi cel care va prelucra aceste anchete. Ele s-au făcut după formularul obişnuit pentru ajutoarele sociale”, a precizat Gheorghe Ioniţă, viceprimar al municipiului Râmnicu Vâlcea.

Liderul sindical al Oltchim crede în promisiunile făcute

Liderii salariaţilor spun însă că aceste anchete sunt inutile în condiţiile în care, în cel mult două săptămâni, angajaţii de la Oltchim îşi vor primi salariile pe luna august, iar guvernanţii au anunţat că cei 1.400 de lei vor fi acordaţi doar dacă vor fi două-trei luni restanţă la plata drepturilor salariale. „Ştiu că s-au depus aceste anchete sociale, dar în condiţiile în care vor veni banii la Oltchim în două săptămâni şi vom reporni activitatea, nu o să fie nevoie de ajutoare sociale. E bine că s-au făcut, pentru că dacă nu se va relua activitatea să se dea totuşi aceşti bani. Am încredere în promisiunile făcute”, a adăugat Cornel Cernev, liderul interimar al Sindicatului Liber Oltchim. De aceste ajutoare de urgenţă ar urma să beneficieze doar angajaţii societăţii care au salarii mai mici de 2.100 de lei, nu au mai multe locuinţe şi nici maşini prea noi.

"Acest ajutor este unul atipic care va fi acordat angajaţilor de la Oltchim, urmare a neplăţii salariilor pe o perioadă de două luni şi jumătate şi nu neapărat pe condiţiile ajutorului social prevăzut de lege.", Gheorghe Ioniţă, viceprimar Râmnicu Vâlcea

La mila colegilor, după 25 de ani de muncă la Oltchim

Marinela Pleşea este unul dintre sutele de salariaţi ai Oltchim care ar trebui să beneficieze de cei 1.400 de lei pe care i-a promis Guvernul. Femeia a lucrat 25 de ani la Oltchim, iar în urmă cu câteva luni a aflat că are cancer. De trei luni nu a mai primit niciun ban de la Oltchim, iar pentru a putea supravieţui a vândut tot ce se putea de prin casă. „Pe 21 aprilie am aflat că sunt bolnavă de cancer. Am plecat la spital şi de atunci am stat în concedii medicale. M-am descurcat foarte greu, pentru că nu am primit drepturile salariale la timp. Am vândut ce am avut prin casă, maşina de spălat, mâna mea dreaptă, a fost prima, covoarele, iar acum aragazul ca să pot să merg şi la spitale şi să las şi la copiii acasă. Mi-am zis că, dacă mă voi face bine, o să le cumpăr eu înapoi. Dacă eşti sănătos, poţi să munceşti şi să cumperi ce ai nevoie. Sănătatea mea e însă din ce în ce mai precară”, povesteşte femeia.
Mamă a şapte copii, Marinela Pleşea împarte cele două cămăruţe mici dintr-o colonie de muncitori cu soţul şi cei trei copii mai mici pe care îi mai are în grijă. A lucrat ca operator chimist vreme de mulţi ani la Oltchim, iar acum singura speranţă au rămas colegii de serviciu care au ajutat-o cu ce au putut fiecare, dar şi acel ajutor de urgenţă promis pentru toţi muncitorii combinatului aflaţi în situaţii limită. „Copiii, de multe ori au plecat cum au putut. De prima zi de şcoală nici nu vreau să-mi amintesc… Mami, toţi copiii au la şcoală ghiozdane noi, hăinuţe noi… Noi cum să ne ducem tot în astea în care am umblat mereu? Le-am spus că nu am altă posibilitate şi că pe parcurs o să mă fac bine şi poate o să iau salariul şi o să le cumpăr. Pentru mine, aceşti bani promişi ca ajutor de urgenţă sunt bineveniţi. În situaţia în care mă aflu orice bănuţ contează. Acum trebuie să merg la Cluj, la spital. Va daţi seama că am nevoie de bani”, a mai adăugat femeia.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...