Administraţie

Primarii vâlceni investesc în sporturi “exotice”

În câteva comune din Vâlcea, aleşii au lansat proiecte pentru baze sportive de hochei sau rugby

Proiectele bazelor sportive din mediul rural frizează în unele cazuri absurdul. În unele comune din Vâlcea, aleşii locali au întocmit dosare de finanţare a unor baze sportive pentru sporturi “exotice”. La Dănicei, Racoviţa şi Pietrari, edilii au trecut în documentaţia întocmită pentru obţinerea finanţării sporturi precum rugby şi hochei, chiar dacă în zonă niciun tânăr nu a pus în viaţa lui mâna pe o crosă sau nu a văzut o patină decât la televizor.

Dacă în unele cazuri, prin oraşele din judeţ profesorii de sport au început să introducă la ore şi varianta non-contact a “sportului golanilor practicat de gentlemani” – rugby-tag, nu acelaşi lucru se poate spune despre cadrele didactice din mediul rural şi mai ales despre interesul acordat de acestea hocheiului, de exemplu.

“Au trecut de toate în proiect ca să fie siguri că primesc fonduri”

Conducătorul Direcţiei de Sport Vâlcea, Paul Dinu, consideră că mulţi dintre primari au încercat să îi uimească pe guvernanţi cu varietatea sporturilor care se pot practica pe un teren de fotbal, mizând astfel pe aprobarea rapidă a proiectului şi asigurarea unei sume mai mari alocate pentru realizarea acestuia.
„Există o oarecare tendinţă de a promova rugby tag în rândul elevilor. S-a realizat o apropiere între cei de la Inspectoratul Şcolar Judeţean şi Federaţia Română de Rugby pentru promovarea acestui sport în rândul elevilor. Despre hochei chiar nu am auzit niciun zvon privind înfiinţarea vreunei echipe, chiar şi de juniori la noi în judeţ. Primarii au trecut de toate în proiect pentru a fi siguri că li se aprobă. Terenurile sunt folosite tot pentru echipele de fotbal. Dacă ar fi încercat să promoveze rugby-ul sau hocheiul ar fi făcut şi demersurile necesare pe lângă federaţii pentru a obţine omologarea acestor terenuri. La noi nu s-a prezentat niciun primar care să solicite să-l sprijinim într-un astfel de demers pe lângă federaţii”, susţine Paul Dinu.

Aleşii locali, “grămadă ordonată” la investiţii în sport

"Până acum nu avem nicio echipă de rugby tag sau de hochei pe iarbă, dar cine ştie! Dacă finalizăm această investiţie poate apar şi practicanţi.", Nicolae Moraru, primar Pietrari

Ignorând în multe cazuri alte lucrări edilitare demarcate în comunele pe care le păstoresc, aleşii locali din Vâlcea aplică metoda “grămezii ordonate” atunci când vine vorba de investiţii în baze sportive. 42 de astfel de proiecte, vizând construirea sau reabilitarea unor terenuri de sport au fost demarate din 2008 şi până în prezent. Doar şapte dintre acestea au gradul de execuţie de 100%, chiar dacă nu au fost finalizate procedurile pentru recepţia finală, restul aşteptând şi în prezent fonduri de la Ministerul Turismului şi Dezvoltării Regionale. Conform unor surse din administraţia judeţeană, 20 de proiecte aflate în derulare vor primi în această lună bani pentru continuarea/finalizarea lucrărilor. Rezultatul însă nu este întotdeauna cel aşteptat. În comuna Dănicei, baza sportivă, dusă la stadiul de 100%, a costat 498.000 lei, iar edilul-şef recunoaşte că titulatura de „bază sportivă, cu teren de fotbal, rugby, hochei, atletism” este aplicată pe proiect doar pentru că sună bine. „Baza este făcută, dar nu mai ştiu dacă am semnat pentru recepţia finală. Nici nu am habar dacă mai avem ceva de primit de la minister. Vă dau numărul contabilului, că e rudă cu mine şi ştie mai bine situaţia cu fondurile acestea”, recunoaşte primarul Dumitru Pirneci. Celălalt Pirneci, contabilul, lămureşte problema din prima: „Aaa, baza este realizată. Normal că este pentru fotbal. Celelalte sporturi au fost puse aşa… pentru că asta era titulatura proiectului!”. În comună, sătenii se amuză copios pe seama bazei realizate de Pirneci. Aceasta este amplasată sub o linie de înaltă tensiune, chiar şi practicarea fotbalului pe ea devenind o problemă în cazul unor degajări înalte ale balonului. Evaluată iniţial la 472.500 lei, investiţia în sportul de masă din Dănicei a ajuns în final la 498.230 lei, plătiţi treptat din bugetul local. În timp, de la Guvern, gaura făcută în vistieria proprie de aleşii locali din Dănicei a fost acoperită cu 449.000 lei. Restul de 490 milioane lei vechi reprezintă contribuţia sătenilor la dezvoltarea rugbyului şi a hocheiului pe coclaurile dintre Vâlcea şi Argeş.

În Pietrari, primarul aşteapă 3,5 miliarde lei vechi

Nicolae Moraru, primarul comunei Pietrari, se uită lung spre autorităţi în speranţa că va primi 350.000 lei pentru finalizarea unei baze sportive similare cu cea din Dănicei. Realizată în proporţie de 80%, investiţia din Pietrari a fost evaluată iniţial la 460.000 lei, sărind după licitaţie la 682.000 lei. 510.000 lei au fost viraţi deja din bugetul local către constructor, statul îndurându-se să acorde 312.000 lei pentru acest proiect, cea mai mare parte din bani fiind viraţi în conturile instituţiei abia în 2011, moment în care primarul Moraru a trecut în barca PDL-ului. „Ar trebui să mai primim 350.000 lei pentru a acoperi cheltuiala cu această bază sportivă. Va fi destinată fotbalului şi atletismului. Până acum nu avem nicio echipă de rugby tag sau de hochei pe iarbă, dar cine ştie! Dacă finalizăm această investiţie poate apar şi practicanţi”, speră primarul Moraru. În comuna Racoviţa, primăriţa Sonia Iliescu a realizat un proiect asemănător atât de bun încât după licitaţia organizată suma necesară pentru realizarea investiţiei a ajuns la 812.000 lei, faţă de cei 472.000 lei prevăzuţi iniţial. Stadiul de execuţie este în acest moment de 5%.

Sporturile de tradiţie, ignorate

Sporturile în care Vâlcea a excelat de-a lungul timpului: handbal, volei, atletism sunt de-a dreptul ignorate de majoritatea autorităţilor locale. Doar în Stăneşti, Perişani, Băbeni şi Brezoi s-a luat decizia de a încuraja înfiinţarea unor echipe de handbal şi volei în şcoli, în timp ce la Râmnicu Vâlcea şi Drăgăşani profesorii de specialitate au reuşit să menţină interesul tinerilor din şcoli pentru handbal şi volei, respectiv atletism.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...