Administraţie

Situaţia exploatării miniere de la Costeşti, în atenţia parlamentarilor vâlceni

Eugen Neaţă: Lucrurile se vor aşeza pe făgaşul normal, reparându-se eroarea de acum mai bine de 10 ani, susţinând în acest mod industria vâlceană, fără a afecta natura

Deputatul vâlcean Eugen Neaţă, împreună cu preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Constantin Rădulescu, şi parlamentarii Daniela Oteşanu, Cocoş Vasile, Ştefan Ovidiu Popa şi Bogdan Matei, au invitat colegi deputaţi din Comisia pentru mediu şi echilibru ecologic şi Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice, să participe la o şedinţă informală cu privire la modalitatea optimă de finalizare a unui proiect legislativ, care să modifice şi completeze Ordonanţa de Urgenţă nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice.

Proiectul iniţiat are ca scop corectarea legislaţiei, astfel încât să permită îndreptarea unor erori administrative făcute în anul 2004, ce pot conduce la blocarea activităţii societăţilor comerciale de pe Platforma chimică.

Corectarea legislaţiei ar reda speranţă şi perspectivele de funcţionare a economiei vâlcene şi a României.

În anul 2004, 16 hectare din suprafaţa carierei de calcar Bistriţa au fost incluse într-o arie protejată. Această suprafaţă fiind unica sursă de calcar ce poate fi exploatată şi utilizată de societăţile comerciale ce funcţionează pe platforma chimică.

Lipsa materiei prime ar conduce la oprirea activităţii în carieră şi implicit la oprirea activităţii societăţilor comerciale, ori a secţiilor care depind de sursa de calcar.

Pentru că nu se poate desfăşura o activitate minieră într-un parc naţional, inclus şi în reţeaua Natura 2000, singura modalitate de a continua exploatarea în carieră este găsirea unei soluţii de modificare a limitelor parcului naţional, neexistând variante alternative de exploatare a calcarului.

Încă din anul 2006, au fost făcute numeroase demersuri pentru rezolvarea situaţiei, la toate instituţiile implicate, dar fără rezultat.

”Aşa cum se ştie, iniţiativa pentru găsirea unei soluţii legale a aparţinut domnului preşedinte al Consiliului Judeţean, Constantin Rădulescu, care a invitat toţi parlamentarii judeţului Vâlcea indiferent de coloratura politică la o dezbatere pe această temă. Ulterior, a fost depusă o iniţiativă legislativă, semnată de către parlamentarii PSD şi ALDE, pentru corectarea legislaţiei astfel încât să fie îndreptată această eroare. Pe timpul dezbaterilor în comisiile parlamentare a rezultat faptul că forma propusă iniţial nu rezolvă toate problemele şi putea conduce la consecinţe nu tocmai favorabile. De aceea, am invitat în judeţul nostru oameni cu expertiză în acest domeniu pentru a participa la o dezbatere în vederea găsirii celei mai bune forme de amendare a legii. Am avut deosebita plăcere să avem alături de noi, parlamentarii PSD Vâlcea, pe deputatul Simion Lucian, vicepreşedinte al Comisiei pentru mediu şi pe deputatul Dănuţ Pale, vicepreşedinte al Comisiei pentru agricultură, persoane foarte bine pregătite, care cunosc domeniul, au expertiza necesară şi sunt alături de noi în acest proiect. La şedinţă au mai participat preşedintele Consiliului Judeţean, reprezentanţi ai S.C. Salrom, ai firmelor de pe platforma chimică Rm. Vâlcea şi ai Sindicatelor, precum şi directorul Agenţiei de Mediu. În urma discuţiilor purtate, cu toţii am înţeles care sunt următorii paşi pe care trebuie să-i facem pentru a rezolva această problemă, care nu este doar una locală, ci una naţională. Le mulţumesc deputaţilor Simion Lucian şi Dănuţ Pale pentru că au dat curs invitaţiei mele şi s-au implicat în rezolvarea acestei probleme. Sunt convins că lucrurile se vor aşeza pe făgaşul normal, reparându-se eroarea de acum mai bine de 10 ani, susţinând în acest mod industria vâlceană, fără a afecta natura. Suntem o echipă unită, care îşi respectă promisiunile şi construieşte pentru vâlceni!”, a declarat deputatul Eugen Neaţă.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...