Special

O nouă ediţie a “Şcolii de iarnă – Scout Extreme Adventure” s-a încheiat la Călimăneşti

Duminică s-a încheiat la Călimăneşti-Căciulata „Şcoala de iarnă - Scout Extreme Adventure”, eveniment patronat de Primăria oraşului Călimăneşti, unde peste 140 de cercetaşi, lideri adulţi şi voluntari din centrele locale „Steaua Polară”, „Baden-Powell” şi „Dimăncescu” Bucureşti, „Ecaterina Teodoroiu” Târgu Jiu, „Oltea Doamna” Tecuci, „Tudor Vladimirescu” Drăgăşani şi „Mircea cel Bătrân” Râmnicu Vâlcea au văzut zăpada doar în filmele documentare prezentate şi pe crestele din vârful Coziei.
Au parcurs însă un program foarte dens cu ateliere de învăţare, formare şi dobândire de abilităţi acttivităţi conduse competent de liderii adulţi ai centrelor de cercetaşi participante şi de voluntarii implicaţi în acţiune. În teren pe valea pârâului Păuşa cercetaşii exploratori (15-18 ani) au participat
La ateliere de semnalizare a aeronavelor în operaţiunile de căutare prin poziţii ale corpului şi litere şi alte elemente grafice, alte modalităţi de semnalizare inclusiv cele în care se folosesc elemente din teren (ierburi, lemne şi pietre) pe care le folosesc cercetaşii. La atelierul de radiocomunicaţii participanţii au luat cunoştinţă despre undele radio ultrascurte şi scurte, modul de folosire a aparatelor de emisie-receptie şi a frecvenţelor despre alfabetul Bravo şi Codurile Morse şi Q acesta din urmă specific radioamatorilor.
La atelierul de supravieţuire s-au prezentat câteva accidente care se pot produce în situaţii extreme cum ar fi traiul în condiţii de izolare, instalarea panicii şi cum pot fi evitate acestea.
Tot în teren au fost exersate câteva procedee de coborâre în rapel şi s-au predate cunoştinţe de cosmetică la deplasările în teren pe timp friguros şi despre flora zonei. Cercetaşii mai mici (11-14 ani) au explorat localitatea într-o drumeţie de două ore pe „Aleea Geniului” şi pe digul lacului de acumulare. La locul de cazare au participat cu toţii la ateliere de prim-ajutor (cunoaşterea tehnicilor de resuscitare) de supravieţuire în munţi pe timpul iernii, cunoaşterea limbajului mimico-gestual, orientarea convenţională şi neconvenţională, despre modul de comportare la întâlnirea cu animalele sălbatice, semnalizare, cunoaşterea calităţilor materialelor textile şi modului de echipare în drumeţie şi modul de prevenire a surprinderii în avalanşa de zăpadă, comportamentul în caz de surprindere, efectuarea operaţiunilor de căutare. Toate atelierele au beneficiat de un bogat material documentar şi video.
Tot în cadrul şcolii, cercetaşii au prezentat pe centre locale şi unităţi scurte moment artistice temele fiind „Explorarea continentului alb”, „Cercetaşii şi Muntele” şi „Frăţia cercetaşilor” şi au fost prezentate informaţii despre istoria locurilor şi apele tămăduitoare care au făcut faima localităţii.
La sfârşitul acţiunii toţi cercetaşii participanţi şi centrele de cercetaşi au primit diplome.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...