Special

Ouăle şi păsările sălbatice, dispar de pe râul Olt

Lebedele, raţale sălbatice, lişiţele şi pescăruşii de pe râul Olt sunt atracţia zonei, doar că... se înmulţesc cu greu. Agenţia de protecţia mediului a căutat o explicaţie şi a găsit-o. Pescarii de pe Olt, dar şi localnicii din zonele barajelor care intră cu bărcile în stufăriş, fură ouale ca să le manânce. Mai mult, pescarii pleacă acasă şi cu păsările pe care le prind în plasele de peşte.

Primele lebede au fost văzute pe Olt în anul 2001. De atunci, în fiecare iarnă, aici se refugiează sute de păsări, monitorizate de specialiştii de la Agenţia de Mediu Olt. Numai că în această iarnă au apărut şi incidentele. „Incidentele sunt atât că unii dintre cetăţenii noştri mai iau ouăle de unde sunt zonele de cuibărit, am găsit şi păsări în acele plase de pescuit. Le lasă foarte mult timp şi am găsit păsări în plasele de pescuit. Ce fac cu ele? Trofee, probabil le şi mănâncă. Mai ales ouăle de raţă”, spune Ion Croitoru – consilier AMP Olt. Pescarii şi localnicii din zonele unde se adăpostesc păsările spun că este foarte posibil ca astfel de incidente să fie tot mai dese. Din păcate, nimeni nu poate preveni această situaţie. „Trebuie să interzicem complet accesul în zonele în care păsările depun ouăle pentru a fi lăsate în pace să deruleze ciclul lor biologic”, spune Mirela Ridiche, ornitolog. Aria protejată amintită se întinde de la Vâlcea până la Izbiceni, însumând aproape 53.000 hectare, cea mai mare parte fiind pe raza judeţului Olt. Aici sunt 13 specii de păsări.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

10.02.2018 - 09:21Aurel:Cei doi,Croitoru şi Ridiche pot sa spună aceste BAZACONII unde vor,DAR NU IN SPATIU PUBLIC,mai grav este că autorul articolului este dezinformat,mergeţi pe teren şi informativă,de când pescuiesc EU ,sunt 35 de ani ,pe râul Olt am văzut Jandarmii,Inspectorii piscicoli,AJVSP,şi mai nou in vara lui 2017 Garda de Mediu ....

Pagina 1 din 1 (1 comentarii din 1)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...