Special

Căsătorii de convenienţă, depistate de poliţişti

Poliţiştii de imigrări din Dolj, în urma activităţilor specifice, au refuzat prelungirea dreptului de şedere a doi bărbaţi din Republica Albania, în urma constatării căsătoriilor de convenienţă cu românce. Pe numele unuia dintre străini a fost emisă decizie de returnare, prin care este obligat să părăsească ţara în 30 de zile, iar în cazul celui de-al doilea bărbat, întrucât se mai afla în România, nu a fost necesară emiterea deciziei de returnare, conform reglementărilor în vigoare.

Poliţiştii Inspectoratului General pentru Imigrări - Serviciul pentru Imigrări al judeţului Dolj, au refuzat prelungirea dreptului de şedere temporară pe teritoriul României a doi cetăţeni străini de 28, respectiv 30 de ani, din Republica Albania, în urma constatării căsătoriilor de convenienţă cu românce.

În urma verificărilor efectuate, poliţiştii au stabilit că cei doi străini au hotărât să se căsătorească cu românce pentru a obţine un permis de şedere în România, care le-ar facilita deplasarea într-unul din statele Uniunii Europene.

Astfel, în cursul anului 2017, aceştia au încheiat căsătoriile în faţa ofiţerului de stare civilă român, iar, ulterior, în luna decembrie 2017, respectiv ianuarie 2018, s-au prezentat cu documentele necesare la sediul Serviciului pentru Imigrări al judeţului Dolj, în vederea obţinerii dreptului de şedere, în calitate de membru de familie a unui cetăţean român.

Conform procedurilor, poliţiştii au început verificările specifice în cele două cazuri şi, în urma interviului, considerat un instrument important în reliefarea vieţii reale de familie, au reieşit neconcordanţe în declaraţiile celor doi soţi. Totodată, s-a stabilit că, în ambele cazuri, coabitarea matrimonială nu există. Toate aceste aspecte au dus la concluzia că aceste căsătorii au fost încheiate de convenienţă, cu scopul de a eluda condiţiile de intrare/şedere pe teritoriul României a străinilor.

Urmare a celor constatate, conform legislaţiei în vigoare, s-a refuzat prelungirea dreptului de şedere a cetăţenilor albanezi în România, pe numele unuia dintre ei fiind emisă decizie de returnare, prin care este obligat să părăsească ţara în termen de 30 de zile, iar în cazul celuilalt cetăţean, întrucât nu se mai afla pe teritoriul României, nu a fost necesară emiterea deciziei de returnare, conform reglementărilor în vigoare.

Pentru a preîntâmpina astfel de situaţii, Inspectoratul General pentru Imigrări, întreprinde toate măsurile necesare pentru prevenirea, descoperirea şi combaterea acestei practici, luând în considerare atât importanţa vieţii de familie, cât şi respectarea legislaţiei în domeniul migraţiei.

Din practică, s-a constatat faptul că străinii recurg la încheierea unor căsătorii de convenienţă în vederea obţinerii unui permis de şedere pe teritoriul României, care ulterior le facilitează deplasarea în alte state europene.

Statul român ocroteşte căsătoria şi viaţa de familie, iar Convenţia Europeană a Drepturilor Omului impune o astfel de protecţie, dar obligaţia statului român încetează în momentul în care se dovedeşte că raporturile de familie sunt nesincere, iar cetăţeanul străin a încheiat o căsătorie de convenienţă, având ca unic scop obţinerea dreptului de şedere în România.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...