Economic

CIECH Soda România consolidează legăturile culturale româno-poloneze

Cu ocazia Centenarului Polonez #PL100, Institutul Polonez din România lansează o Expoziţie aniversară în Râmnicu Vâlcea, ca răspuns la ideea lansată de CIECH Soda România de a include capitala judeţului Vâlcea în turul aniversar.

Pe 26 ianuarie, la Biblioteca Judeţeană “Antim Ivireanul” din Vâlcea va fi deschisă oficial expoziţia centrată pe personalitatea lui Józef Piłsudski, liderul care a devenit simbolul luptei Poloniei pentru independenţă. Imediat după deschiderea expoziţiei, proiecţia specială a filmului Grădina speranţei” (The Zookeeper’s Wife, regia Niki Caro, SUA 2017) va marca, de asemenea, comemorarea Zilei Holocaustului, care este înscrisă pe data de 27 ianuarie în calendarul internaţional ca ziua în care au fost eliberate lagărele de concentrare Auschwitz-Birkenau.

CIECH Soda România sprijină permanent schimburile culturale dintre Polonia şi România, prin promovarea şi iniţierea, în timp, a proiectelor destinate documentării evoluţiei istorice comune, aşa cum sunt publicarea studiului “Polish marks in Baile Govora (Însemne poloneze la Băile Govora)” şi cercetarea ştiinţifică efectuată de Dr. Ionela Niţu privind migraţia poloneză din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Grupul polonez CIECH face parte din comunitatea vâlceană din anul 2006, când a cumpărat compania locală de producţie a sodei calcinate, care se luptă să scape de faliment. De atunci, polonezii şi românii au muncit împreună ca să salveze ultimul producător de sodă calcinată rămas în viaţă din ţară. Astăzi, compania a ajuns pe primul loc în topul firmelor vâlcene, conform Camerei de Comerţ şi Industrie locale, are circa 600 de angajaţi şi înregistrează o creştere constantă şi solidă a producţiei, după investiţii care s-au ridicat la un total de 220 milioane euro în ultimii 11 ani.

“Istoria ne-a adus împreună, polonezi şi români. Pentru noi, cei din CIECH Soda România, prezentul înseamnă şi o construcţie comună. De asemenea, viitorul nostru este inter-relaţionat, deoarece căutăm şi descoperim căi de a ridica cele mai bune talente şi resurse locale la potenţialul lor maxim”, a spus Witold Urbanowski, CEO al CSR.

Pentru perioada 2017-2018, noi planuri de investiţii ţintesc creşterea eficienţei liniilor de producţie a sodei calcinate, dublarea afacerilor cu silicaţi şi potenţiala extindere a afacerii cu bicarbonat de sodiu. Sunt planificate investiţii noi de mai multe milioane de lei, însă întreg viitorul CIECH Soda România depinde de asigurarea aprovizionării cu calcar – materie primă cheie pentru producţia de sodă calcinată, ceea ce s-ar putea petrece prin extinderea zonei de extracţie de la cariera de calcar Bistriţa.

Din fericire, această provocare şi motiv de îngrijorare este deja de domeniul trecutului – datorită autorităţilor locale din Vâlcea – iar soluţia găsită înseamnă atât conservarea Parcului Natural, cât şi extinderea exploatării responsabile a carierei de calcar Bistriţa prin schimb de terenuri.

Întregul proiect înseamnă un alt gen de acţiune comună: adunarea companiilor locale în jurul ideii de dezvoltare comunitară.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...