Economic

Euro a început urcuşul spre 4,7 lei

Haosul existent în actul de guvernare a şubrezit evoluţia leului din perioada analizată, euro reuşind în doar cinci zile să atingă trei noi maxime istorice.

Odată cu înlăturarea lui Mihai Tudose, media euro a crescut la 4,6599 lei. Au urmat două şedinţe mai calme, la care a contribuit alegerea unui nou premier şi acceptarea nominalizării de către preşedintele Iohannis, însă la finalul perioadei, pe fondul creşterii aversiunii faţă de risc pe plan regional, moneda unică a atins două noi maxime istorice de 4,6614 lei, iar apoi pe cel de 4,6656 lei.

Tranzacţiile din ultima şedinţă a intervalului s-au realizat între 4,661 şi 4,669 lei, cu închiderea la 4,667 – 4,67 lei, semn că euro îşi pregăteşte parcursul pentru atingerea cotei de la 4,7 lei, pe fondul turbulenţelor politice, a creşterii rapide a inflaţiei, dar şi în contextul în care balanţa comercială şi cea de plăţi înregistrează deficite tot mai mari.
Guvernatorul BNR a repetat în ultimele luni ideea că leul va avea o evoluţie mult mai volatilă, cu o tendinţă de depreciere, în condiţiile în care atenţia va fi îndreptată mai ales către piaţa monetară.

În opinia lui Liviu Voinea, viceguvernator BNR, limitarea volatilităţii dobânzilor la lei ar putea să însemne o fluctuaţie mai mare a cursului leu/euro, care nu va însemna „o stradă cu un singur sens, adică o să vedem numai o depreciere a cursului”.

Cursul dolarului american a fluctuat între 3,7984 şi 3,8182 lei. La finalul intervalului, când cotaţiile au fluctuat între 3,802 şi 3,816 lei, media a fost stabilită la 3,8059 lei.

Moneda elveţiană a fluctuat pe pieţele internaţionale între 1,171 şi 1,182 franci/euro, iar media s-a mişcat între 3,9531 şi 3,9727 lei. Cursul stabilit la sfârşitul perioadei a fost de 3,9621 lei.

Mişcarea ascendentă a preţului banilor în piaţă monetară s-a temperat, astfel că indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a încheiat perioada la 1,98%, iar cel la şase luni la 2,22%.

Perechea euro/dolar a crescut la jumătatea perioadei la 1,2323 dolari, maxim al al ultimilor trei ani, investitorii anticipând sfârşitul politicii monetare acomodative în zona euro, după ce mai mulţi oficiali ai BCE au afirmat că este necesară încheierea programului de achiziţii de active.

La finalul perioadei, tranzacţiile pe pieţele internaţionale s-au realizat între 1,2214 şi 1,2296 dolari.

Investitorii de pe marile pieţe financiare se arătau prudenţi, în condiţiile în care joi va avea loc întrunirea conducerii BCE, iar guvernul SUA este paralizat de lipsa unui acord privind bugetul său din următoarea perioadă. Pe de altă parte, Germania ar putea avea un nou guvern abia în martie, după ce conservatorii conduşi de Angela Merkel a început negocierile cu social-democraţii.

Înăsprirea reglementărilor la nivel global au provocat scăderea bitcoin, la jumătatea perioadei, la aproape 10.000 de dolari, conform Bloomberg, după ce în preajma Crăciunului era testat pragul de 20.000 de dolari. La finalul intervalului valoarea cripto-monedei se situa la 11.675 dolari.

Analiza cuprinde perioada 16 – 22 ianuarie 2018.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...