Inedit

“Maternitate” de roboţi la un liceu din Slatina

Maternitate de roboţi la Colegiul Naţional Radu Greceanu din Slatina. 20 de elevi lucrează de zor la roboţii cu care vor participa la concursurile naţionale de anul acesta. Echipa Robotica CNRG a trecut de preselecţie şi va participa la concursul First Tech Challenge. Unul dintre roboţi alimentează o cisternă cu apă, iar celălalt reconstruieşte schelete.

Echipa Robotica CNRG a trecut de preselecţie şi va participa la concursul First Tech Challenge din 23-25 martie 2018, Sala Palatului din Bucureşti. La acest concurs se vor întrece 90 de echipe din toată ţara. Judeţul Olt are o singură echipă în concurs, Robotica CNRG. Din cele două echipe care participă la cele două competiţii fac parte 20 de elvi.

Unul dintre elevi este Robert Vădăstreanu. Are 15 ani şi este elev al Colegiului Naţional Radu Greceanu din Slatina. Din 2015, când a descoperit pasiunea pentru robotică, a obţinut numeroase premii naţionale, dar şi internaţionale. „În primul an al nostru am obţinut locul al 3-lea. Nu aveam destulă experienţă. Anul următor am reuşit să obţinem locul 1 şi să mergem la olimpiada internaţională, iar anul trecut am luat locul al doilea. Îmi place foarte mult ceea ce fac. Eu voi participa la cele două competiţii”, spune elevul de 15 ani.

Toţi cei 20 de elevi care frecventează acest laborator de robotică sunt în clase cu specializarea informatică. Ei se pregătesc intens acum pentru primul concurs din 17 martie. Următorul va avea loc în 23 martie. Vor concura cu alte 80 de echipe din ţară. „Eu sunt pasionată de informatică şi robotica este o prelungire a informaticii.” “Cât de mult te pregăteşti pentru acest concurs?” “Păi acum, mai ales că a fost vacanţă, am avut timp să punem accent pe partea asta de robotică. Nu ştiu să vă zic în ore, dar este un efort destul de mare, însă merită”, spune o altă elevă, Alexandra Dobrescu.

Vlad Coneschi, un alt elev, a luat chiar şi o medalie de aur. Deţine un palmares incredibil de diplome şi medalii obţinute la concursurile de matematică şi informatică. Când nu se pregăteşte la matematică sau informatică, băiatul se ocupă de robotică; fără a fi ajutat de vreun profesor, a construit, împreună cu prietenii săi, o serie de roboţi din piese Lego, printre care un roboţel cu senzori care poate rezolva (aranja) singur cubul Rubik, o mână robotică sau un dozator care furnizează un amestec de lapte şi cereale pentru micul dejun.

„Când reuşim să ne strângem ne place să ne întâlnim şi să lucrăm. Este frumos aşa, mai ales în timpul liber şi ne place ce facem. Vreau, pe viitor, să continui cu această pasune a mea”, spune acesta.

Toţi cei 20 de elevi sunt coordonaţi de un profesor la fel de pasionat ca ei.

„Sunt copii cu rezultate deosebite anterior. Olimpici la diferite materii, în principal informatică, matematică. Pasiunea pentru robotică apare din dorinţa de a aplica cunoştinţele teroretice pe care ei le dobândesc în timpul pregătirilor pentru diverse concursuri de informatică sau matematică”, spune Doru Anastasiu Popescu, profesorul elevilor.

Piesele folosite de elevi au costat mai mult de 6.000 de euro, însă, banii sunt obţinuţi doar din sponsorizări. „Nu avem bani şi ne descurcăm cu ce putem. Ne ajută sponsorii, foşti elevi, oameni de afaceri”, mai spune profesorul.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...