Sub Lupă

Transalpina Ski Resort, închisă din cauza inconştienţei autorităţilor locale din Voineasa?

Preşedintele Constantin Rădulescu: „Sper ca măcar după 10 ianuarie să se deschidă pârtia de la Vidra”

Cel mai nou domeniu schiabil din România, Transalpina Ski Resort, a rămas închis de sărbători, deşi stratul de zăpadă este de peste 30 de centimetri. Motivele reale pentru care pârtia rămâne închisă ar fi incompetenţa autorităţilor locale din Voineasa, care nu au reuşit să organizeze la timp licitaţia pentru administrarea domeniului schiabil.

Preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea ne asigură că Primăria Voineasa beneficiază de tot sprijinul aparatului de specialitate din cadrul CJ Vâlcea pentru a găsi soluţii, astfel încât în cel mai scurt timp să se finalizeze procedura de atribuire a administrării domeniului schiabil.

„Şi eu şi Prefectul judeţului am făcut tot ce a depins de noi, în condiţiile legii, atât ca persoană, dar şi ca instituţii, în relaţia cu Primăria Voineasa. Eu şi astăzi am discutat cu primarul şi, în permanenţă, aparatul de specialitate al Consiliului Judeţean Vâlcea a fost în dialog cu Primăria Voineasa, pentru a acorda sprijin, în condiţiile legii. Juriştii noştri, specialiştii Consiliului Judeţean, au răspuns de fiecare dată solicitărilor primite din partea Primăriei Voineasa. Sper ca această situaţie să fie totuşi depăşită, astfel încât, măcar după 10 ianuarie a.c., să se deschidă pârtia. Consiliul Judeţean Vâlcea va acorda, în condiţiile legii, tot sprijinul pentru depăşirea acestei situaţii şi pentru ca turiştii să se poată bucura de domeniul schiabil Transalpna Ski Resort”, a declarat Constantin Rădulescu, preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea.

Azi a avut loc chiar şi un protest al proprietarilor de pensiuni în faţa Primăriei Voineasa, ca urmare a faptului că pârtia de schi de la Vidra rămâne închisă.

Asocierea dintre Primăria Voineasa şi Acomin, cercetată de DNA

Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Piteşti a început urmărirea penală cu privire la faptă în dosarul nr. 68/P/2016 pornit de la o plângere penală formulată împotriva fostului primar al comunei Voineasa, Gheorghe Stanciu. Iniţial, plângerea a fost înregistrată la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea (nr. 775/P/2015), dar acesta şi-a declinat competenţa în favoarea procurorilor anticorupţie.

Dosarul vizează modalitatea în care Primăria Voineasa s-a asociat cu Acomin SA în vederea exploatării domeniului schiabil de la Vidra, excluzând, fără explicaţie, din această înţelegere CJ Vâlcea, în calitate de partener în proiect şi Primăria Vaideeni, în calitate de instituţie care emite pretenţii asupra unei suprafeţe însemnate din terenul pe care a fost amenajat domeniul schiabil. Evenimentul se suprapune, în mod surprinzător, cu decizia recentă a Primăriei Voineasa de a scoate la licitaţie, de anul acesta, administrarea pârtiilor în sistem public-privat, deşi timp de patru ani acest lucru a fost realizat direct chiar cu societatea care a amenajat domeniul schiabil şi care, la rândul ei, a fost acuzată că a umflat substanţial costurile proiectului.

Act adiţional doar până la 31 mai 2017, fără altă prelungire

În 19 decembrie 2016, comuna Voineasa, prin hotărâre a consiliului local, a prelungit pentru a patra oară, prin act adiţional, contractul de asociere în participaţiune nr. 6.234 din 2 decembrie 2013 încheiat cu Acomin SA pentru exploatarea domeniului schiabil Ski Resort Transalpina. Înţelegerea a fost valabilă din 1 ianuarie 2017 şi până în 31 mai a.c. şi conţinea câteva mici modificări faţă de contractul iniţial. Printre altele, s-a prevăzut exploatarea domeniului “în mod continuu şi în sezonul de iarnă 2016 – 2017”, corectându-se astfel eventualitatea ca domeniul să fi fost exploatat fără acoperirea unui contract solid din punct de vedere legal între părţi.

220.000 de lei la bugetul local în 2016 din înţelegerea cu Acomin

“În acest moment, Primăria Voineasa nu mai are nicio datorie financiară către Acomin SA. Desigur, mai sunt de executat obiective din proiect, cum ar fi parcarea subterană şi supraterană, dar asta e o altă poveste. Până acum, toate veniturile din exploatarea domeniului le-a încasat direct administraţia locală, care, la rândul ei, a achitat Acomin, strict pe bază de facturi şi toate celelalte documente impuse de lege, ceea ce a convenit prin contractul de asociere. Trebuie să înţeleagă toată lumea că exploatarea pârtiilor presupune şi costuri, inclusiv în timpul verii, atunci când nu se produc şi venituri. În medie, am înregistrat în sezonul trecut cheltuieli cu energia electrică de aproximativ 150.000 de lei pe lună, la care se adaugă cele de întreţinere, de aproximativ 26.000 de lei pe lună”, ne-a declarat Gabriel Năstăsescu.

Nu vor fi trecute în intravilan terenuri cu situaţie juridică neclară

Alesul din staţiunea vâlceană susţine răspicat că tocmai multitudinea litigiilor din instanţe care vizează direct domeniul schiabil, sau indirect, având ca obiect suprafeţe de teren vecine pe care s-ar putea dezvolta facilităţi de cazare şi alimentaţie publică l-a convins să nu se grăbească în a accepta trecerea acestora din urmă în domeniul intravilan până nu se lămuresc procesele.

“În ce priveşte terenurile din jurul domeniului schiabil, trebuie să vă spun că şi unele spaţii de la care colectăm în prezent taxe sunt pe suprafeţe încă nepredate. Nu ne vom grăbi cu trecerea în intravilan a unor suprafeţe până ce situaţia lor juridică nu va fi limpede. Asta este! Va mai dura până se va dezvolta economic zona şi din punct de vedere al spaţiilor de cazare şi alimentaţie publică, dar nu ne permitem să riscăm să contribuim şi noi la încurcarea lucrurilor şi mai rău, din acest punct de vedere. Oricum, cu ajutorul prevederilor planului urbanistic general, vom impune criterii dure, astfel încât dezvoltarea în acest sens să nu se facă haotic şi în dauna investiţiei de bază, aşa cum s-a întâmplat la Rânca sau la Straja”, a adăugat primarul comunei Voineasa.

Proiect iniţial modificat şi valoare a investiţiei majorată cu încălcarea legii

Prin Hotărârea CJ Vâlcea nr. 131/30.09.2009 şi Hotărârea CL Voineasa nr. 35/30.09.2009 a fost aprobată documentaţia tehnico/economică/ faza studiu de fezabilitate pentru obiectivul de investiţii “Dezvoltarea infrastructurii de agrement în staţiunea turistică Voineasa”, a cărui valoare a fost de 55.971.000 lei (TVA inclusă). Ulterior, prin HCL Voineasa nr. 4/15.02.2010 şi HCJ Vâlcea nr. 17/26.02.2010, a fost aprobată o nouă documentaţie, valoarea obiectivului de investiţii fiind mărită cu peste 96 de milioane de lei (142.227.050 lei, cu TVA inclusă). În 2014, Consiliul Judeţean explica (adresa nr. 1289/03.02.2014) Corpului de Control al primului-ministru că valoarea investiţiei a fost majorată ca urmare a suplimentării proiectului cu o telegondolă, o parcare de 400 de locuri şi cu mai multe echipamente pentru producerea zăpezii artificiale. La vremea respectivă, experţii Corpului de Control au sesizat că atât Consiliul Local Voineasa, cât şi Consiliul Judeţean Vâlcea au aprobat, contrar prevederilor legale (art. 3, lit. e) din HG 28/2008 şi art. 44, alin (1) din Legea nr. 273/2006, documentaţia cu valoarea investiţiei majorată substanţial “anterior încheierii între Primăria Voineasa şi SC Aspro SRL a contractului de servicii nr. 3043/06.07.2010, ce avea ca obiect prestarea serviciilor de «revizie» a studiului de fezabilitate”. Totodată, tot în raportul Corpului de Control, s-a subliniat faptul că “modificarea substanţială a obiectivului de investiţii a determinat şi o creştere considerabilă a costurilor estimate (...). Această împrejurare a influenţat realizarea obiectivului (...) prin faptul că lipsa surselor certe de finanţare a împiedicat finalizarea proiectului în varianta prevăzută (şi) de studiul de fezabilitate modificat” şi că “reglementarea eligibilităţii proiectelor de investiţii în turism a fost adoptată abia la data de 08.04.2011”.

Grupul Quasar, acuzat că a umflat costurile cu zeci de milioane de euro

Corpul de Control a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care şi-a declinat competenţa în favoarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Printre suspiciunile experţilor guvernamentali s-au numărat majorarea preţului echipamentelor de transport prin cablu (telegondolă tronson 1 şi 2) prin interpunerea nejustificată a unor societăţi la care asociat/acţionar era reprezentantul legal al executantului lucrărilor (Dan Horia Faur, dar nu numai, se pare).

În 17 decembrie 2010, după încheierea licitaţiei, a fost semnat contractul de lucrări nr. 6038 cu câştigătoarea, asocierea Acomin SA (lider) – Leitner AG/SpA (furnizor de echipamente) - Primavera Design (care a asigurat proiectarea, aparţinând regretatului arhitect Mihai Prădatu).

Raportul Corpului de Control a relevat faptul că “din totalul echipamentelor de transport pe cablu şi utilajelor tehnologice în valoare de 55.207.846,34 lei (fără TVA) achiziţionate de Acomin SA pentru proiect (...), aceasta a achiziţionat direct de la Leitner GmbH Austria echipamente în valoare de 6.836.400 lei (fără TVA), restul echipamentelor în valoare de 48.371.446,34 lei (fără TVA) fiind achiziţionate de la societăţile Quasar SA, Quasar Industries SRL şi Primavera Design SRL (!?!)”, după ce “Quasar şi Quasar Industries SRL le achiziţionaseră de la Leitner GmbH Austria cu valoarea totală de 30.662.520 lei (fără TVA) şi le-au vândut Acomin SA cu 45.054.147 lei (fără TVA)”. Acomin le-a vândut Primăriei Voineasa cu 50.824.995 lei (fără TVA), care le-a acceptat la plată fără să verifice, ori să stea prea mult pe gânduri, deşi preţul echipamentelor “a fost majorat cu suma totală de 20.162.475 lei (fără TVA)”.

Nu a mai durat mult şi primăria, în calitate de beneficiar, nedispunând de fondurile necesare şi nefiindu-i alocate nici de către Guvern, a ajuns în situaţia să fie somată de Tribunalul Vâlcea, prin sentinţa nr. 5.371/24.09.2013, să achite suma de 34.701.804,34 lei (cu TVA), iar apoi să-i fie blocate conturile. Până la urmă, în a doua parte a anului 2014, Guvernul Ponta a achitat aceste sume, în condiţiile în care tocmai Corpul de Control al premierului constatase nereguli grave şi le semnalase procurorilor şi, în perioada 2010 – 2013, fuseseră efectuate plăţi către contractor în sumă totală de 95.348.305,46 lei (cu TVA). Din grupul Quasar face parte şi Acomin SA Deva.

Reprezentanţii Acomin nu se arată îngrijoraţi de licitarea exploatării

Ca şi până acum, soţii Ramona şi Marius Fodor, reprezentanţii Acomin în Transalpina Ski Resort SRL, societate ce administrează domeniul schiabil de patru ani, nu se arată impresionaţi de uriaşul ghem de interese şi conflicte generate de investiţie. Fără a spune dacă Acomin se va înscrie la licitaţie, ambii se arată mai preocupaţi de ducerea la bun sfârşit a înţelegerii în vigoare cu Primăria Voineasa.

“Doar în ultimii doi ani am început în ianuarie, în 2016 pe 4, iar în 2017 pe 5. În rest, am început în decembrie”, ne-a declarat Ramona Fodor, director marketing la Transalpina Ski Resort.
“În ce priveşte dosarul de la DNA, cred că este vorba de procesul deschis de Primăria Vaideeni nu împotriva Primăriei Voineasa, ci împotriva domnului Gheorghe Stanciu (primarul staţiunii din perioada 2012 – 2016 – n.r). Litigiile dintre cele două localităţi sunt oricum istorice, de notorietate. Chestiile primăriei cu terţe părţi nu ne privesc. Urmează licitaţia prin SEAP pentru administrare, conform procedurilor binecunoscute”, ne-a declarat Marius Fodor.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...