Sub Lupă

Finanţarea Centrului de management al deşeurilor din comuna vâlceană Roeşti a fost în sfârşit asumată

Cu o întârziere de cel puţin trei ani, o investiţie vitală pentru gestionarea situaţiei gunoaielor din judeţul Vâlcea pare a fi fost în sfârşit deblocată în urma insistenţei actualei conduceri a CJ Vâlcea

Miercuri, 22 noiembrie, Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene (MDRAPFE), în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operaţional Infrastructură Mare (AM POIM) şi Unitatea Administrativ Teritorială Judeţul Vâlcea, în calitate de beneficiar, a fost semnat contractul de finanţare pentru realizarea Centrului de management al deşeurilor din comuna vâlceană Roeşti.

“Astăzi, 22 noiembrie, la Ministerul Fondurilor Europene, împreună cu domnul ministru Marius Nica (ministru delegat pentru fonduri europene - n.r.), am semnat contractul de finanţare pentru realizarea «Centrului de management intergrat al deşeurilor de la Roeşti» din cadrul proiectului Sistem de Management Integrat al Deşeurilor Solide în judeţul Vâlcea. De ce este vorba despre centru şi nu despre groapă de gunoi? Pentru că la Roeşti nu va fi o groapă de gunoi, aici vorbim despre o staţie de sortare a deşeurilor, o staţie de tratare mecano-biologică, prin care acestea vor deveni compost, şi despre un depozit ecologic pentru deşeuri. Aceste trei componente dau denumirea şi funcţionarea sub forma unui Centru de Management Integrat al Deşeurilor. În comuna Roeşti nu va fi o groapă de gunoi, prin acest proiect realizându-se, de fapt, o investiţie ecologică destinată gestionării deşeurilor la nivelul judeţului Vâlcea. Vreau să le mulţumesc tuturor celor care de-a lungul timpului s-au implicat în acest proiect”, declară Constantin Rădulescu, preşedinte al Consiliului Judeţean Vâlcea.

Unitatea de Implementare a gestionat execrabil proiectul, groapa recent închisă de la Măldăreşti fiind soluţia de avarie până acum

Centrul de management al deşeurilor din comuna vâlceană Roeşti reprezintă nucleul vital al proiectului mai amplu, cu valoare totală de finanţare de aproximativ 32 de milioane de euro aflat în implementare încă din 2011 (semnarea primelor contracte de lucrări şi prestări servicii s-a făcut abia în 2013), intitulat “Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Vâlcea” (SMID), sistem împărţit în şase subzone de colectare şi selectare. Până în prezent, doar zonele 1 şi 3 (Brezoi şi şase comune limitrofe, respectiv Râmnicu Vâlcea, Băbeni, Băile Govora, Băile Olăneşti, Călimăneşti, Ocnele Mari plus 20 de comune) beneficiază de un depozit de neutralizare, cel de la Feţeni – Râmnicu Vâlcea. Celelalte patru ar fi trebuit să beneficieze de cel de la Roeşti, însă Unitatea de Implementare (CJ Vâlcea prin Direcţia de programe) nu a fost capabilă de gestioneze corespunzător proiectul finanţat consistent din bani europeni, astfel încât presiunea depozitării deşeurilor colectate pică strict pe umerii societăţilor colectoare, la rândul lor acestea fiind nevoite să găsească soluţii în afara judeţului şi să încarce substanţial preţurile percepute către beneficiari.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

23.11.2017 - 10:49Gabi:Nu se mai numeste ,,groapa de gunoi,, ci depozit ecologic pt deseuri...

Pagina 1 din 1 (1 comentarii din 1)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...