Special

Oile unui fermier din Olt perturbă activitatea scutului antirachetă de la Deveselu

De peste 3 ani, instituţiile statului român se luptă să demoleze un saivan de oi construit la doar câţiva metri de gardul unităţii militare (UM) 01871 Deveselu, care găzduieşte în prezent sistemul american antirachetă Aegis Ashore. Numai că, după lungi procese, nu s-a reuşit deocamdată nimic, pentru că omul este proprietar cu acte în regulă.

Dumitru Bleja, un fermier din Caracal, şi-a amenajat pe câmp în anul 2008 un saivan pentru oi în comuna Stoeneşti din Olt. Acesta nu s-a gândit vreodată că în zonă se va construi baza militară de la Deveselu şi va fi nevoit să se mute de acolo cu tot cu animale. Instituţiile statului se luptă de mai bine de trei ani să demoleze saivanul.

„Odată cu venirea americanilor şi stabilirea lor pe raza comunei Deveselu, s-a ajuns ca saivanul care a fost construit în anul 2008 să deranjeze activitatea lor. Se pare că oile lui Dumitru Bleja sunt mai tari ca scutul de la Deveselu, dar trebuie să spunem că are titlu de propietate pe teren şi are şi carte funciară. La articolul 4 din legea 73/2012 scrie clar că nu are voie să construiască în apropierea unităţii militare niciun fel de construcţie. Saivanul a fost construit din anul 2008, iar la momentul respectiv nu avea cum să ştie că se va construi o bază militară în zonă, însă este şi vina lui că l-a construit fără autorizaţie la vremea respectivă“,a spus Alexandru Damian, primarul comunei Stoeneşti, din Olt.

Dumitru Bleja se află în acest moment în proces cu Ministerul Apărării şi este decis să îşi apere titlul de propietate. Edilul comunei Stoeneşti susţine că bărbatul are titlu de propietate pe teren, însă nu a avut niciodată autorizaţie de construcţie pe saivan. „Unitatea militară din zonă şi Ministerul Apărării se prevalează de legea 73, iar Dumitru Bleja, fiind proprietar, are drept de propietate, care este sfânt. Saivanul este construit la 15 metri de baza militară, iar cei de acolo sunt supăraţi că oile le activează senzorii de fiecare dată când trec prin zonă“, a mai precizat Alexandru Damian, primarul comunei Stoeneşti, din Olt.

Fiica lui Dumitru Bleja susţine că tatăl ei este proprietar cu acte în regulă. „Tatăl meu este proprietar cu hotărâre judecătorească pe teren, hotărâre judecătorească pe saivan, ambele stabilind dreptul de proprietate, şi acest drept a fost înscris în cartea funciară. Eu atât pot să vă spun, alte detalii vă poate da tatăl meu, dar el a avut un atac cerebral şi nu suportă alte emoţii de a vorbi despre această situaţie“, a spus Nicoleta Bleja.

Animalele se mişcă şi activează senzorii de la baza militară de la Deveselu. Scutul antirachetă de la Deveselu a fost declarat operaţional în anul 2016 şi a costat aproximativ 24 de milioane de dolari şi tot sistemul este compus din 24 de interceptoare şi dintr-un radar antibalistic.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...