Administraţie

Reorganizarea administrativ-teritorială se va realiza curând, pe cale “naturală”, susţine primarul din Tomşani-Vâlcea

Intrarea în incapacitate de plată a multor localităţi şi imposibilitatea acestora de a-şi achita datoriile va conduce la desfiinţarea lor, explică Dumitru Pearcu, primarul unei comune care încheie şi anul acesta fără datorii

Conducerea Primăriei Tomşani a avut grijă să mărească salariile angajaţilor administraţiei publice locale cu respectarea prevederilor Legii 153/2017 (Legea salarizării unitare), dar şi cu grija de a nu fi afectat bugetul local. Primarul Dumitru Pearcu susţine chiar că impactul asupra bugetului comunei vâlcene după luarea deciziei şi în consiliul local a fost unul chiar foarte rezonabil, un factor care a contribuit, de asemenea, pozitiv la această situaţie fiind faptul că schema de personal nu este una supradimensionată.

“Am avut grijă să creştem salariul fiecărui angajat, conform grilei, în funcţie de gradul profesional de pregătire, dar atât cât ne permite bugetul. După prima lună, noi estimăm că impactul pe un an bugetar este sub 5% în ce priveşte creşterea cheltuielilor. Noi în general am fost foarte atenţi cu aceste detalii, nu am îngăduit nici supradimensionarea schemei de personal, avem doar 11 angajaţi. În acest moment vă pot spune sigur că şi anul acesta încheiem exerciţiul bugetar fără absolut nicio datorie, deşi nu am neglijat investiţiile şi avem în continuare în derulare multe şi consistente. Spun asta pentru că mi se pare foarte important în contextul în care există deja tot mai multe cazuri de administraţii publice locale care au acumulat datorii enorme şi riscă să intre curând în insolvenţă. Din punctul acesta de vedere, cred că foarte curând vom asista la o reogranizare administrativ-teritorială ce se va realiza de la sine, în termeni plastici «pe cale naturală», nu făcută prin decizie politică. Unităţile administrativ teritoriale nesustenabile, sau care nu vor reuşi să-şi administreze foarte chibzuit resursele şi cheltuielile se vor desfiinţa din cauza intrării în incapacitate de plată şi vor fi înghiţite de altele, se vor dezmembra ori comasa, după caz. Estimez, pe termen scurt, că undeva între 7 şi 10% din UAT-uri vor intra în insolvenţă şi le va fi foarte greu, dacă nu chiar imposibil să-şi mai achite datoriile, iar legea e foarte clară în acest domeniu şi chiar foarte strictă. Dacă nu vor putea fi recuperaţi banii, ele se vor desfiinţa juridic şi nu mai ai cum să reînfiinţezi ceva ce nu a fost rentabil înainte. Practic, aşa se va realiza vestita regionalizare, termenul generic consacrat în urmă cu aproape un deceniu”, a explicat Dumitru Pearcu, primar aflat la al şaselea mandat în fruntea comunei Tomşani.

Fără ca alesul citat să se refere la acest caz, menţionăm strict cu titlu de exemplu că recent Primăria Alunu a fost somată de un executor judecătoresc să achite o datorie de câteva milioane de lei stabilită de instanţă, sumă de care nu dispune.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...