Zilele trecute, senatorul vâlcean Romulus Bulacu i-a adresat un set de întrebări ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, prin care a solicitat clarificări privind Legea recursului compensatoriu.
Parlamentarul liberal arată că, din cei 529 de deţinuţi eliberaţi în prima zi în care a intrat în vigoare Legea privind recursul compensatoriu, 184 au fost condamnaţi pentru furt, 135 pentru tâlhărie, 47 pentru viol şi 33 pentru omor (dintre care şase pentru omor deosebit de grav), aşa cum se arată într-un comunicat al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor. Dintre ei, trei deja s-au întors în detenţie după nici patru zile de la eliberare, săvârşind noi infracţiuni.
“În urma aplicării Legii privind recursul compensatoriu, domnule ministru, vă rog să-mi comunicaţi răspunsul pentru următoarele întrebări:
1. A existat un studiu de impact cu privire la numărul potenţial de condamnaţi care vor beneficia de eliberare condiţionată? Care era estimarea?
2. În momentul depunerii amendamentelor de către parlamentari, după un parcurs legislativ care a condus la numeroase modificări, a existat o revizuire a acestui studiu de impact?
3. Dispoziţiile Legii privind recursul compensatoriu sunt în măsură să acopere în integralitate recomandările Deciziei pilot privind condiţiile din penitenciarele din România pronunţată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO)?”, solicită senatorul Romulus Bulacu în interpelarea înregistrată la Ministerul Justiţiei.