Special

Varza de Moţăţei, 40 de bani la producător, 1,5 în pieţe

Munţi de varză pe marginea drumului la Moţăţei, în judeţul Dolj. Este recoltă bună de varză în Oltenia. La Moţăţei, în Dolj, au făcut cam 70 de tone de varză la hectar, dar nu are cine o cumpăra. Stau cu zilele pe marginea drumului şi au lăsat preţul la 40 bani kg. În pieţe, preţul e mai mult decât triplu. În supermarketuri nu au intrat pentru că nu au reuşit să se asocieze.

Mănel Pungă a cultivat 800 de fire de varză de toamnă. Toată vara a muncit în câmp, unde are cultura de varză. Producţia este de 12 tone. Când trage linie, acum, spune că profitul este 0. “Foarte mic. Deci chiar nu merită investiţia, nu merită munca, nu merită nimic. Dar asta e, nu avem altă variantă, dacă nu se poate face altceva.” “Ce soluţie credeţi că ar fi pentru un preţ mai mare?” “Părerea mea e că ar trebui să vină cineva să facă nişte contracte, să ne asociem”, spune producătorul.

Şi nu este singurul în această situaţie. Producătorii stau cu zilele să vândă produsele la marginea drumului şi, chiar dacă preţul este mic, nici aşa nu reuşesc să dea marfa foarte repede.
"Vorbim de o producţie bună, dar necazul cel mare este preţul. La această oră, varza se valorifică cu 50 de bani, maxim 60... faţă de piaţa din Craiova unde e minim 1,5", a declarat Constantin Enea, primarul din Moţăţei. Când ajunge în pieţele din Craiova, preţul creşte şi de trei ori. În Moţăţei sunt aproximativ 500 de producători de varză.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...