Politică

Numărul vâlcenilor care donează sânge a scăzut şi anul acesta cu aproape 10%

Cadrele medicale fac faţă tot mai greu numărului mare de cereri din partea spitalelor, situaţie de care se arată îngrijorat şi senatorul Romulus Bulacu

Împuţinarea, an de an, a donatorilor de sânge, îl îngrijorează şi pe senatorul vâlcean Romulus Bulacu de la PNL, motiv pentru care a adresat o interpelare cu acest subiect ministrului Sănătăţii, Florian Daniel Bodog. La acest neajuns, în opinia parlamentarului liberal, se adaugă lipsa de personal, lipsa dotărilor şi a investiţiilor în laboratoare, inexistenţa fondurilor necesare derulării campaniilor de informare şi o populaţie din ce în ce mai bolnavă, în mare parte inaptă pentru donare.

“Lipsa donatorilor de sânge este în continuare o mare problemă. Statisticile arată că doar 1,7% dintre români donează anual. Situaţia nu este mai bună nici în judeţul Vâlcea, problemele confruntate la nivel naţional regăsindu-se şi aici. Conform ultimelor informaţii transmise de Centrul de Transfuzie Sanguină Râmnicu Vâlcea, de la o lună la alta, numărul donatorilor de sânge este în continuă scădere, iar cadrele medicale fac faţă cu greu numărului mare de cereri din partea spitalelor. Deşi, conducerea Centrului face frecvent apel către vâlcenii care au o stare de sănătate bună şi care nu sunt sub niciun tratament medicamentos, să vină să doneze sânge, numărul donatorilor în 2017 comparativ cu 2016 a scăzut cu aproape 10%.
La nivel naţional, criza de sânge este inevitabilă, mai ales în perioada verii, când încep concediile şi muncile agricole. La acestea se mai adaugă lipsa de personal, lipsa dotărilor şi a investiţiilor în laboratoare, inexistenţa fondurilor necesare derulării campaniilor de informare şi o populaţie din ce în ce mai bolnavă, în mare parte inaptă pentru donare. Nu în ultimul rând, lipsa motivării, respectiv, bonurile valorice au o sumă rămasă nemodificată de ani de zile, în ciuda promisiunilor de mărire în vederea stimulării donatorilor. Tot la acest capitol, aş dori să menţionez că o cauză mai poate fi şi lipsa introducerii Centrelor de Transfuzie în sistemul de Urgenţă, cu beneficiile aferente pentru asistenţa medicală de urgenţă, dar şi pentru personal. Deşi angajaţii sunt nevoiţi să efectueze ore suplimentare pentru a asigura necesarul cererilor, acestea nu se plătesc şi nici gărzi sau alte sporuri.
Consecinţele sunt dramatice: medicii sunt forţaţi să trieze şi să-şi asume stabilirea urgenţelor, iar intervenţiile chirurgicale suferă amânări peste amânări.
Domnule ministru, cu autoritatea de care dispuneţi, vă rog să-mi comunicaţi măsurile pe care le aveţi în vedere pentru eliminarea cauzelor enumerate mai sus şi dacă intenţionaţi să implementaţi un program pentru stimularea creşterii numărului de donatori. Solicit răspuns scris”, se arată în interpelarea parlamentarului liberal vâlcean.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

30.10.2017 - 17:25Ionut:Problema se rezolva simplu..acordati zi libera de la servici pt a se dona si ceea ce cred ca este inportant pt multi,sa se faca o gama de analize complete si sa fie aratate donatorului, astfel donatorul pe langa actul de bun samaritean stie si el despre sanatatea lui cum sta treaba.

In tarile din uniune cam asa sta treaba.

O zi buna

Pagina 1 din 1 (1 comentarii din 1)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...