Împuţinarea, an de an, a donatorilor de sânge, îl îngrijorează şi pe senatorul vâlcean Romulus Bulacu de la PNL, motiv pentru care a adresat o interpelare cu acest subiect ministrului Sănătăţii, Florian Daniel Bodog. La acest neajuns, în opinia parlamentarului liberal, se adaugă lipsa de personal, lipsa dotărilor şi a investiţiilor în laboratoare, inexistenţa fondurilor necesare derulării campaniilor de informare şi o populaţie din ce în ce mai bolnavă, în mare parte inaptă pentru donare.
“Lipsa donatorilor de sânge este în continuare o mare problemă. Statisticile arată că doar 1,7% dintre români donează anual. Situaţia nu este mai bună nici în judeţul Vâlcea, problemele confruntate la nivel naţional regăsindu-se şi aici. Conform ultimelor informaţii transmise de Centrul de Transfuzie Sanguină Râmnicu Vâlcea, de la o lună la alta, numărul donatorilor de sânge este în continuă scădere, iar cadrele medicale fac faţă cu greu numărului mare de cereri din partea spitalelor. Deşi, conducerea Centrului face frecvent apel către vâlcenii care au o stare de sănătate bună şi care nu sunt sub niciun tratament medicamentos, să vină să doneze sânge, numărul donatorilor în 2017 comparativ cu 2016 a scăzut cu aproape 10%.
La nivel naţional, criza de sânge este inevitabilă, mai ales în perioada verii, când încep concediile şi muncile agricole. La acestea se mai adaugă lipsa de personal, lipsa dotărilor şi a investiţiilor în laboratoare, inexistenţa fondurilor necesare derulării campaniilor de informare şi o populaţie din ce în ce mai bolnavă, în mare parte inaptă pentru donare. Nu în ultimul rând, lipsa motivării, respectiv, bonurile valorice au o sumă rămasă nemodificată de ani de zile, în ciuda promisiunilor de mărire în vederea stimulării donatorilor. Tot la acest capitol, aş dori să menţionez că o cauză mai poate fi şi lipsa introducerii Centrelor de Transfuzie în sistemul de Urgenţă, cu beneficiile aferente pentru asistenţa medicală de urgenţă, dar şi pentru personal. Deşi angajaţii sunt nevoiţi să efectueze ore suplimentare pentru a asigura necesarul cererilor, acestea nu se plătesc şi nici gărzi sau alte sporuri.
Consecinţele sunt dramatice: medicii sunt forţaţi să trieze şi să-şi asume stabilirea urgenţelor, iar intervenţiile chirurgicale suferă amânări peste amânări.
Domnule ministru, cu autoritatea de care dispuneţi, vă rog să-mi comunicaţi măsurile pe care le aveţi în vedere pentru eliminarea cauzelor enumerate mai sus şi dacă intenţionaţi să implementaţi un program pentru stimularea creşterii numărului de donatori. Solicit răspuns scris”, se arată în interpelarea parlamentarului liberal vâlcean.