Actualitate

Doljul, parteneriat educaţional cu provincia Guangdong-China

Preşedintele Ion Prioteasa a prezentat-o astăzi pe noua profesoară de limba chineză a elevilor de la CN „Elena Cuza”

În cadrul parteneriatului încheiat între judeţul Dolj şi Provincia Guangdong din China, preşedintele CJ Ion Prioteasa a prezentat-o astăzi pe noua profesoară de limba chineză a elevilor de la Colegiul Naţional „Elena Cuza” din Craiova. Craiova devine astfel al treilea oraş din România, după Bucureşti şi Braşov, în care limba chineză va fi predată în învăţământul preuniversitar. Legătura de prietenie cu Guangdong se referă, între altele, la dezvoltarea colaborării în plan educaţional, care se va face pe două componente: o componentă care vizează învăţământul preuniversitar, iar a doua componentă se referă la învăţământul universitar. Colaborarea pe partea universitară este la început şi se referă la o înfrăţire între Universitatea din Craiova şi o universitate tehnică din China.

Xu Chang, voluntar pentru Craiova

Profesoara elevilor craioveni, Xu Chang a fost prezentată în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurată la Consiliul Judeţean, la care au mai fost prezenţi Ion Prioteasa, inspectorul general adjunct al ISJ Dolj, Luminiţa Popescu, directorul Colegiului Naţional „Elena Cuza” şi preşedintele Casa Româno-Chineză, filiala Dolj, Paul Forţan, „Un eveniment deosebit se întâmplă în aceste zile în Craiova, un eveniment pe care dorim să-l facem cunoscut cetăţenilor. Avem astăzi alături de noi pe domnişoara Xu Chang care, din această toamnă, îi va învăţa pe elevii Colegiului Naţional «Elena Cuza» limba chineză. Este un prim contact care se conturează în urma semnării protocolului de colaborare dintre judeţul Dolj şi provincia chineză Guangdong. China înseamnă o mare provocare atât pentru Uniunea Europeană, cât şi pentru România. Înseamnă o ţară care, de-a lungul timpului, a avut cele mai bune legături cu România. Aşa cum se ştie, la un moment dat, preşedintele Chinei era vorbitor de limbă română, pentru că terminase facultatea în România. Continuăm să avem relaţii bune cu China, iar dorinţa noastră este să transmitem şi actualei generaţii din China aceste sentimente pe care poporul român le are şi care ne fac să ne simţim apropiaţi de un mare prieten”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa.

„Te îndrăgosteşti de un oraş datorită locuitorilor săi!”

Xu Chang, prima profesoară de limbă şi civilizaţie chineză din Craiova, a afirmat că, pe perioada în care va activa la Colegiul Naţional „Elena Cuza”, va încerca să faciliteze şi alte legături de colaborare cu unităţi şcolare din China.
„Este o onoare pentru mine să fiu aici în calitate de primul profesor de limbă chineză de la Colegiul Naţional «Elena Cuza». Am sosit acum o săptămână, după un zbor de 20 de ore. Îmi place aici foarte mult. Vremea, clădirile, mâncarea, totul este uimitor şi impresionant. Un proverb chinez spune că te îndrăgosteşti de un oraş datorită locuitorilor săi. Acum sunt sigură că proverbul este adevărat. Săptămâna viitoare voi începe cursurile de limba chineză. Ştiu că mulţi elevi sunt interesaţi. Mă voi strădui să le menţin interesul în acest sens şi mă voi dedica predării limbii şi culturii chineze. De asemenea, voi ajuta şcoala să găsească şi alte posibilităţi de cooperare cu şcolile din China. Sper ca anul viitor elevii şcolii noastre să participe chiar şi la Concursul de Bridge Chinezesc”, a declarat Xu Chang.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...