Actualitate

“PREZENT” PENTRU VIITOR, sau un dar verde pentru generaţiile de mâine

Mobilitate Erasmus+ la Colegiul Energetic, Râmnicu Vâlcea în cadrul proiectului „PREZENT” PENTRU VIITOR: PROTEJAREA UNUI SPAŢIU NATURAL ÎN REGIUNILE NOASTRE TURISTICE (2016-1FR01-KA219-024036_3), parteneri: Franţa - Lycée Saint Caprais, Agen; Germania - HANSE-Berufskolleg, Lemgo; Polonia – Juliusz Słowacki, Częstochowa; Turcia – Izmit Atilim Anadolu Lisesi, Izmit.

După cum se ştie Erasmus+ pleacă de la ideea că, investind în educaţie şi formare, se va reuşi deblocarea şi stimularea potenţialului oamenilor, indiferent de vârstă sau de nivelul lor anterior de şcolarizare. Beneficiarii şi cei din jurul lor îşi vor dezvolta propria personalitate, vor dobândi noi competenţe şi vor putea spera la perspective mai bune privind locul de muncă şi progresul în carieră.
Încă de când au păşit pe pământ românesc, oaspeţii Colegiului Energetic au fost întâmpinaţi de un soare blând, tomnatic şi de cântecul frunzelor ce cădeau lin urmărite de priviri curioase. Prima activitate s-a desfăşurat în Parcul Mogoşoaia, care ne-a încântat privirea cu statuile sale, dar şi cu detaliile florale de pe clădiri. Popasul pe malul lacului şi plimbarea printre copacii înalţi, pe aleile frumos îngrijite, ne-au mângâiat sufletul şi am conştientizat potenţial turistic imens al României atunci când am văzut încântarea pe feţele elevilor şi profesorilor din Franţa, Polonia, Germania şi Turcia.
Activităţile desfăşurate în cadrul proiectului, atât în cadrul Colegiului nostru, cât şi la Biblioteca Judeţeană „Antim Ivireanul” au urmărit atingerea obiectivelor proiectului care vizează amenajarea unei zone din imediata noastră apropiere şi integrarea ei în circuitul turistic. Elevii români şi oaspeţii lor au realizat prezentări ale regiunii în care se află şcolile lor.
Direcţia Silvică Vâlcea, partenerul local în atingerea scopului nostru final, a fost gazdă primitoare, dl. director George Mihăilescu şi dl. ing. George Mierliţă subliniind activitatea complexă a Direcţiei, aşezarea geografică a pădurilor, diversitatea, rolul de protecţie pe care-l exercită acestea asupra solului şi a apelor. Cum “vara indiană” a mijlocului de octombrie a îmbrăcat Râmnicul în straie multicolore, am urcat, însoţiţi de dl. ing. Alexandru Săraru, Dealul Capela pentru a afla istoria locurilor, legendele care învăluie în mister colina, dar şi pentru a stabili locurile în care echipa de proiect va amplasa panourile de informare pentru turişti.
Vizita la Primărie a oferit edililor posibilitatea de a prezenta strategia municipalităţii cu privire la transformarea Dealului Capela (în colaborare cu Direcţia Silvică) în pădure-parc. Am aflat astfel că amenajările permise în pădurile-parc sunt: alei realizate din materiale ecologice, cu lăţimea de maximum 2 m sau piste pentru biciclete; bănci; iluminat; puncte de informare; toalete ecologice; construcţii provizorii din lemn cu suprafaţa construită de maximum 15 mp în pădurile-parc se pot realiza împăduriri cu specii care nu sunt din tipul natural fundamental în locul arborilor extraşi.
Oltenia este recunoscută şi prin frumuseţea Parcului “Nicolae Romanescu”- cea mai mare zonă verde urbană din România şi al treilea parc natural din Europa de Est. O atracţie în sine, parcul găzduieşte mai multe obiective deosebite, vizitate de mii de turişti anual. Dna director al Palatului Copiilor Craiova, Alina Ţacu, şi dna prof. Mariana Oprea au evidenţiat importanţa acestuia pentru dezvoltarea turistică a zonei.
Traseul spre Cascada Lotrişor a constituit un alt punct de reper al vizitei în zonele turistice ale judeţului Vâlcea. Dl. ing. Pavel Prundurel, directorul Parcului Naţional Cozia a subliniat importanţa pe care echipa sa o acordă păstrării biodiversităţii, ţinând cont că în zonă sunt reprezentate toate animalele din piramida trofică.
Informaţiile obţinute în timpul vizitelor de documentare au fost sintetizate de către elevi (care au lucrat în grupuri transnaţionale) şi apoi încărcate pe pagina proiectului găzduită de platforma e-Twinning. Biblioteca Judeţeană „Antim Ivireanul” a fost o gazdă la fel de primitoare ca şi laboratoarele de informatică ale Colegiului Energetic.

Coordonator proiect, Prof. dr. Ana-Maria UDRESCU

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...