Administraţie

Primarul din Drăgoeşti-Vâlcea, îngrijorat de blocajul birocratic al investiţiilor

Gheorghe Melente consideră că avizele necesare de la diferite instituţii ale statului reprezintă o frână deloc de neglijat pentru derularea proiectelor prin PNDL II

Gheorghe Melente, primarul comunei vâlcene Drăgoeşti, se declară îngrijorat de faptul că Guvernul va apela, din câte se aude din diferite surse cvasioficiale, la o nouă rectificare bugetară negativă. În opinia alesului, situaţia tinde să afecteze capacitatea administraţiilor publice ale localităţilor mici de a derula eficient investiţiile asumate şi aprobate spre finanţare tot de Guvern, prin Ministerul Dezvoltării, în cadrul PNDL II.

“Noi, UAT-urile, ne asumăm cofinanţarea acestor investiţii la semnarea contractelor. La Drăgoeşti, am obţinut finanţare prin PNDL II pentru un proiect în valoare totală de 7 milioane de lei, care vizează modernizarea a 12,3 kilometri de drumuri comunale. Cofinanţarea pe care ar trebui să o asigurăm din venituri proprii se ridică la 280.000 de lei. Suma nu ar fi de speriat dacă nu am avea şi problema costurilor implicate de obţinerea numeroaselor avize. Trebuie să obţinem avize de la instituţii precum Cadastru (OCPI – n.r.), Agenţia de Mediu, uneori Apele Române, DSP, sau chiar Poliţia Română, toate acestea implicând costuri totale substanţiale, fără a mai vorbi de durata obţinerii lor, care şi ea reprezintă o frână stresantă a derulării investiţiei în sine. Practic, statul trebuie să plătească bani către stat, când procedura de aprobare a finanţărilor de la Guvern putea să includă în documentaţii şi acest aspect. Dacă plătim toate avizele, spre exemplu, numai la OCPI a trebuit să achităm, de curând, 12.000 de lei pentru un singur aviz, riscăm să rămânem fără bani suficienţi în buget. De undeva va trebui să tăiem, sau măcar să amânăm, în condiţiile în care nu avem banii necesari, iar anul acesta nicio administraţie locală nu a primit bani la rectificări. Semnalele mele sunt că nici nu se vor primi. Din păcate, noi trebuie să ne gândim la amânarea salariilor pentru a nu intra în banii prevăzuţi pentru cofinanţare, însă nu cred că asta este o soluţie decât pe termen scurt. Rămân cu speranţa că anul 2018 va fi unul cu mai puţine frâne birocratice”, ne-a declarat Gheorghe Melente săptămâna trecută, cu prilejul unui eveniment politic intern al PNL.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...