Special

Tot mai puţine şcoli la ţară

Tot mai multe şcoli pustii în satele din Dolj. Din 1990 şi până anul acesta, judeţul Dolj a pierdut 75% din unităţile de învăţământ din mediul rural. Anul acesta au fost desfiinţate încă 10. La Vârvoru de Jos, o comună la nici 20 km de Craiova, în 1994 erau 14 şcoli, acum a mai rămas doar una. Clădirile fostelor unităţi de învăţământ au ajuns ruine pline de mizerie, iar autorităţile locale nu le pot schimba destinaţia. Copiii merg la şcolile de centru şi 10 kilometri, deşi unii dintre ei stau chiar lângă fostele şcoli.

O astfel de situaţie este la Vârvoru de Jos, unde 40 de copii din clasele primare merg cu microbuzul şcolar şi 22 de kilometri zilnic, dus întors până la şcoala din centrul comunei. Este cazul copiilor din Drăgoaia, sat ce aparţine comunei Vârvoru de Jos, care sunt nevoiţi să se trezească la 6 dimineaţa pentru a ajunge la timp la şcoală. Jumătate din ei locuiesc chiar la câţiva metri de fosta şcoală, desfiinţată în urmă cu doi ani. Acum şcoala e pustie. "Erau aici două clase care erau pline. Acum nu mai e niciunul, şcoala e închisă. Nu e problemă că e închisă, dar au început să o dărâme. Pe partea asta i-au luat geamurile", spune un localnic.

În comună mai există doar o singură şcoală, în centrul localităţii, unde învaţă 250 de copii din 8 sate. Autorităţile locale susţin că s-a ajuns la această situaţie din cauza numărului mic de elevi, iar problema cea mai mare este că nu pot să folosească şcolile desfiinţate în alte scopuri pentru că nu le pot schimba destinaţia. "Majoritatea populaţiei este îmbătrânită, iar tinerii au preferat să plece în străinătate sau în municipiul Craiova, care este la o distanţă foarte mică. Sunt în conservare, dacă nu mai sunt elevi, sunt în conservare", a declarat Marin Vătu, viceprimarul comunei Vârvoru de Jos.

În prezent, în mediul rural mai sunt 80 de şcoli primare.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...