Începând cu finalul lunii iunie, preţul la energie electrică pe Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU) a consemnat valori explozive. S-a ajuns la un record de 570 lei / MWh de la mai puţin de 200 de lei/ MWh în iunie. Consumatorii casnici din ţara noastră au ajuns, în acest moment, să cumpere cea mai scumpă energie electrică din Europa.
Explicaţiile autorităţilor sunt multe: debitul scăzut al Dunării, lipsa energiei regenerabile pe piaţă, numărul mare de furnizori pe PZU, creşterea consumului de electricitate din cauza caniculei, preţ care fluctuează în funcţie de cerere şi ofertă sau chiar posibile înţelegeri neconcurenţiale între producători, “jucători” din sectorul energetic. În acelaşi timp, sistemul naţional de energie are nevoie de investiţii de miliarde de euro în producţie, infrastructura de transport, distribuţie, consum şi eficienţă energetică.
“Pe fondul acestor probleme deja identificate şi fără a ţine cont de necesităţile din domeniul energetic, Guvernul PSD-ALDE obligă companiile de stat să vireze 90% din profit în bugetul statului, pentru a putea plăti pensii şi salarii. Nicidecum nu sunt lăsaţi aceşti bani la îndemâna Consiliilor de Administraţie, pentru investiţii şi modernizări în acest sector. Astfel, companiile de stat au ajuns o sursă de alimentare a bugetului statului pentru acoperirea promisiunilor electorale. Pentru România, misiunea de a deveni un actor regional relevant şi pol energetic în zona de sud-est a Europei devine imposibilă din cauza bâlbelor guvernamentale, a incoerenţei şi inconsecvenţei în implementarea politicilor energetice. Tot la acest capitol, consider că guvernul dumneavoastră, prin numirile politice făcute la vârful companiilor de stat, a vulnerabilizat şi a slăbit şi mai mult acest domeniu. Pe cale de consecinţă, domnule ministru, cu autoritatea de care dispuneţi şi având în vedere că poziţionările dumneavoastră de până acum nu au oferit soluţii pentru rezolvarea acestei crize, vă rog să-mi comunicaţi care este opinia dumneavoastră faţă de cele prezentate şi concret, care este strategia Ministerului pentru atenuarea acestor costuri ridicate suportate de populaţie”, se arată în interpelarea senatorului vâlcean Romuls Bulacu, adresată ministrului Energiei, Toma-Florin Petcu.