Special

Merg pe jos 20 de kilometri până la medicul de familie

400 de locuitori din satul Piria ce aparţine comunei doljene Argetoaia merg pe jos 20 de kilometri pentru un consult la medicul de familie. Satul se află la o distanţă de 10 kilometri de cabinetul medicului de familie din Argetoaia, drumul este de pământ, iar mijloc de transport în comun nu există. Mulţi sunt bătrâni şi spun că le este foarte greu să meargă pe jos pentru o reţetă la medicul de familie, însă nu au ce face. Ca să plătească un căruţaş să îi ducă cu căruţa spun că nu au suficienţi bani din pensie şi pentru asta.

Satul Piria numără 400 de suflete. Localnicii o duc din ce mai rău pentru că majoritatea sunt în vârstă, iar cei tineri mai sunt puţini pentru că majoritatea au plecat în străinătate, la muncă. În satul Piria nu aveau niciun viitor. Au doar un singur magazin de unde îşi pot cumpăra pâine şi o biserică unde să se roage să nu se îmbolnăvească, pentru că dacă au nevoie de o reţetă sau un consult la medicul de familie, sunt nevoiţi să meargă 20 de kilometri pe jos, dus întors. Este şi cazul familiei Zbârcea care azi au fost pe jos să cumpere medicamente de la Argetoaia pentru cei doi copii. “De câte ori mergeţi?” “De câte ori e nevoie. Şi mergem şi luăm şi medicamente pe jos, noi, părinţii, nu neapărat cu copiii. În sat nu e farmacie", spune Cornelia Zbârcea - localnică.

Medicul de familie din Argetoaia îi înţelege pe localnici, însă nu poate să se deplaseze la ei în sat pentru că se împarte între două comune şi face cu greu faţă solicitărilor. “Dumnevoastră nu vă puteţi deplasa la ei?” “Nu, că e cam... mai sunt şi pacienţi în zonă, adică în alte comune şi în alte sate care aparţin comunei. E greu să te deplasezi acolo”, spune Nizar Al Khatib, medic de familie Argetoaia.

Comuna Argetoaia are 11 sate şi numără 4.382 de locuitori.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...