Politică

Consilierul judeţean Alexandru Părduţ a fost ales preşedinte, dar câştigătorul alegerilor este TNL Vâlcea

Încărcătura emoţională a evenimentului şi-a pus amprenta şi pe discursurile politicienilor experimentaţi prezenţi la alegeri, consilierul judeţean Gheorghe Folea scăpând îndemnul către tinerii liberali vâlceni să facă “transhumanţa către seniori”

Alexandru Părduţ a fost reconfirmat, de data aceasta prin vot, duminică, 15 octombrie, în funcţia de preşedinte al Tineretului Naţional Liberal Vâlcea. Aşa cum am anticipat, competiţia a fost una foarte echilibrată, consilierul judeţean având nevoie de două tururi de scrutin pentru a se impune în faţa principalului său contracandidat, Viorel Diaconu, preşedintele PNL Pietrari.

Sala Teatrului “Anton Pann” din Râmnicu Vâlcea a fost aproape neîncăpătoare duminică, alături de cei 141 de tineri delegaţi la şedinţa Comitetului de Coordonare Judeţean venind şi numeroşi seniori cu nume grele în partid, un semn că evenimentul a avut o importanţă majoră în calendarul activităţilor interne ale PNL Vâlcea. Nu au lipsit preşedintele filialei judeţene Cristian Buican, senatorul Romulus Bulacu, consilierul judeţean Gheorghe Folea, fostul deputat Traian Dobrinescu, consilierii judeţeni Victor Popescu şi Cristian Iliescu, prim-vicepreşedintele PNL Vâlcea Claudia Banu, consilierul municipal Mircea Poenaru, prim-vicepreşedintele PNL Râmnicu Vâlcea Bogdan Popescu, mulţi primari etc. Din partea conducerii naţionale a TNL a participat la şedinţă Claudia Benchescu, lidera Cluburilor Studenţeşti Liberale, ea făcând parte şi din comisia de numărare a voturilor şi validare a alegerilor. Primii care au susţinut scurte (dar apreciate) cuvântări au fost seniorii, cu un plus pentru scriitorul Traian Dobrinescu, un retor care, cel puţin duminică, a părut că şi-a regăsit forma de altădată. Nu insistăm asupra lor, dar nu putem trece atât de uşor peste un moment memorabil oferit de doctorul Gheorghe Folea. Încercând să sublinieze importanţa implicării tinerilor în politică şi a seriozităţii cu care îşi aleg liderii, consilierul judeţean a reuşit să descreţească frunţile celor prezenţi cu următoarea formulă scăpată ca din grabă: “Voi trebuie să faceţi transhumanţa către seniori!” Voită sau nu, până la urmă subtilitatea nu s-a confirmat, desfăşurarea alegerilor demonstrând faptul că deputatul Buican a fost şi de această dată un preşedinte perfect echidistant cu toţi cei patru candidaţi înscrişi în competiţia pentru funcţia de preşedinte.

Strategie cu erori elementare aleasă de susţinătorii lui Viorel Diaconu

La capitolul discurs, toţi cei patru pretendenţi ai fotoliului de lider judeţean au stat bine spre foarte bine. Momentul în care s-a trecut efectiv la vot a părut să încheie o scurtă perioadă în care emoţiile şi-au pus amprenta pe prestaţia tuturor celor implicaţi în eveniment, fie candidaţi, fie suporteri. Cum era de aşteptat, au existat şi imperfecţiuni ale procesului electiv, însă ele nu au fost de natură să influenţeze rezultatul final. Cele mai multe discuţii au fost generate de prezenţa în sau lipsa din convocator a unor nume, însă, una peste alta, toţi cei patru candidaţi şi-au însuşit documentul prin semnătură, lucru care nu prea a lăsat loc de contestaţii oficiale, decât cel mult verbale, la cald. Mica surpriză a zilei a constat în faptul că preşedintele interimar Alexandru Părduţ a fost la patru voturi să câştige alegerile din primul tur, el obţinând 67 de voturi faţă de cele 55 obţinute de Viorel Diaconu, principalul său contracandidat. Cristian Stănescu a obţinut 17 voturi, iar Daniel Cîmpeanu două. Cum o mică parte din delegaţi, veniţi de la distanţe lungi la eveniment, au plecat în jurul prânzului, turul secund aproape că nu a avut istoric, în ciuda scorului strâns înregistrat la final. Părduţ a obţinut 60 din cele 112 voturi, iar Diaconu doar 52, chiar preşedintele PNL Pietrari fiind cel care a recunoscut sportiv, în sală, victoria adversarului său de moment, înainte ca rezultatele oficiale să fie anunţate de la prezidiu.
Aici, se impun două observaţii de fond. Alexandru Părduţ a avut o strategie simplă şi eficientă, aplicată împreună cu o echipă mai suplă, dar care a rezistat cu stoicism momentelor tensionate şi cu atenţie maximă la desfăşurarea, pas cu pas, a alegerilor. Viorel Diaconu şi-a făcut cu brio treaba de candidat, însă strategia gândită de susţinătorii săi a fost una mult prea complicată şi, pe alocuri, încărcată exagerat de patimă. Cifrele reci nu lasă loc de interpretări, dacă negocierile ar fi fost făcute cu mai multă abilitate, iar Cristian Stănescu nu ar mai fi candidat la funcţia de preşedinte, Diaconu ar fi avut o şansă mai mare de victorie, poate chiar din primul tur.
Şi o observaţie de nuanţă. Duminică, tinerii liberali vâlceni au distrus mitul confruntării interne dintre reprezentanţii vechiului PDL şi vechiului PNL, dând astfel un avertisment subtil, dar foarte clar seniorilor. Atât Părduţ, cât şi Diaconu au obţinut voturi importante de la organizaţii dominate de foşti adversari politici până acum trei ani.

Stabilirea delegaţilor pentru alegerile naţionale, miza mai puţin vizibilă a evenimentului

Tot duminică a fost stabilită prin vot şi componenţa noului Birou Politic Judeţean al TNL Vâlcea. Şi aici au fost confruntări destul de interesante pentru funcţiile de conducere, cea mai strânsă fiind cea pentru funcţia de preşedinte executiv, acolo unde Andreea Zăvoianu s-a impus cu 72 de voturi, dar un scor neaşteptat de bun a obţinut şi Daniel Cîmpeanu (49 de voturi). Secretar general a fost ales Ştefan Zamfiroiu, secretari generali – adjuncţi Daniel Păun şi Vasile Adrian Ştirbu, iar prim-vicepreşedinţi Ştefan Bîzîc şi Sorin Alexandru. De asemenea, au fost aleşi şi 12 vicepreşedinţi: Alexandru Chelcea, Silviu Constantin Iosif, Gheorghe Popescu, Maria Rădulescu, Dragoş Sitaru, Bogdan Mihai Stănică, Cătălin Stănică, Constantin Cristian Stoian, Cosmin Constantin Vâlcioiu, Constantin Daniel Vâlcioiu, Constantin Daniel Tudor şi Ştefan Zamfiroiu (locul său ar urma să fie ocupat de membrul BPJ care a obţinut cele mai multe voturi). Biroul este completat de nouă membri: Andrei Beldiman, Vasile Marcel Dina, Ionuţ David Mihăilă, Florian Ionuţ Monafu, Cătălin Moşteanu, Loredana Moşteanu, Diana Popa, Andreea Sandu şi Alexandru Stăncănescu.
O altă miză importantă a alegerilor de duminică a reprezentat-o cine va stabili delegaţii TNL Vâlcea pentru alegerile din weekend-ul următor de la nivel naţional. Nu a fost un secret faptul că Viorel Diaconu şi echipa lui susţin, alături de Claudia Benchescu, candidatura fostului lider al CSL şi deputat în perioada 2012 – 2016 Radu Surugiu, în timp ce Alexandru Părduţ susţine candidatura Marei Mareş, deputat PNL de Braşov.
Una peste alta, evenimentul de duminică a ridicat destul de sus ştacheta aşteptărilor de la conducerea TNL Vâlcea, principala provocare pe termen scurt a acesteia reprezentând-o tocmai eliminarea tensiunilor generate de alegerile recent consumate. O responsabilitate mare o vor avea în continuare şi seniorii, oricare dintre tinerii care au candidat duminică fiind potenţiali politicieni remarcabili încă din prezent.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

17.10.2017 - 12:11Moise:Trupa de comici vestiti ai marelui cioban si-a aratat inca o data "valoarea" in alegeri pe care nu le pot frauda...

Pagina 1 din 1 (1 comentarii din 1)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...