Actualitate

Vâlcea rămâne cu cel mic salariu mediu net din Oltenia şi al şaptelea cel mai mic din ţară

Potrivit INS, la nivel naţional, în luna august, valorile cele mai mari s-au înregistrat în servicii şi activităţi IT (5.930 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1.406 lei)

Câştigul salarial mediu nominal net a fost de 2.364 de lei, în scădere faţă de luna iulie cu 27 de lei (-1,1%), şi a crescut cu 13,9% faţă de august 2016, arată datele publicate luni, 9 octombrie, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Institutul precizează, în comunicarea oficială, că în cursul anului se înregistrează fluctuaţii ale câştigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale şi a primelor de sărbători (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenţează creşterile sau scăderile în funcţie de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuaţiilor câştigului salarial lunar la nivelul întregului an. Potrivit INS, valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice - 5.930 lei), iar cele mai mici, paradoxal, în hoteluri şi restaurante (1.406 lei), deşi a fost plin sezon turistic.

Scăderi semnificative în intermedieri financiare şi industrie

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport, respectiv cu 7,7%, în intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii - 8,7%), în fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor (între 5,0% şi 6,5%) şi în fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente n.c.a, alte activităţi industriale n.c.a., alte activităţi extractive, fabricarea produselor textile, tăbăcirea şi finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj şi marochinărie, harnaşamentelor şi încălţămintei; prepararea şi vopsirea blănurilor), fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice (între 3,5% şi 5,0%).

Creştere semnificativă în extracţia cărbunelui şi uşoară în administraţia publică

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în extracţia cărbunelui superior şi inferior (cu 19,2%), în tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, industria metalurgică, fabricarea băuturilor (între 4,0% şi 8,5%) şi în telecomunicaţii, activităţi de servicii anexe extracţiei, transporturi pe apă, activităţi de editare (între 2,0% şi 3,5%).
În sectorul bugetar s-au înregistrat scăderi ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă în învăţământ (-2,3%) ca urmare a reducerii sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacanţei şcolare, respectiv în sănătate şi asistenţă socială (-0,6%). Câştigul salarial mediu net a crescut uşor în administraţia publică (+0,7%) comparativ cu luna precedentă.

Top 5 câştiguri medii nete: Bucureşti, Cluj, Sibiu, Ilfov şi Argeş

Ultimul clasament pe judeţe, în funcţie de salariul mediu net câştigat în medie de fiecare angajat, a fost realizată de INS în luna mai a acestui an, atunci când a fost de 2.360 de lei net. Potrivit statisticii oficiale, angajaţii din Teleorman au cele mai mici salarii din România, de numai 1.720 de lei net. În coada clasamentului, dar înaintea judeţelor Teleorman, Ialomiţa (1,789 lei); Brăila (1.801 lei); Harghita (1.808 lei); Covasna (1.817 lei) şi Caraş Severin (1.837 lei) se află şi Vâlcea (1.848). Deşi salariile sunt în uşoară creştere, Vâlcea păstrează în continuare ultimul loc, în funcţie de acest indicator, la nivel de regiune, Gorjul fiind lider (2.150 lei), urmat de Olt (2.184 lei), Dolj (cu 2.043. lei) şi Mehedinţi (2.103).
În funcţie de acelaşi indicator înregistrat în mai a.c., primele cinci judeţe din România unde se câştigă cel mai bine sunt: Bucureşti - 3.039 lei (în creştere cu 8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut); Cluj - 2.684 lei (în creştere cu 6% faţă de mai 2016); Sibiu - 2,524 lei (în creştere cu 16% faţă de luna mai a anului trecut); Ilfov - 2.505 lei (în creştere cu 9% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut) şi Argeş - 2.486 lei (în creştere cu 25% faţă de mai 2016).
Sursa: Instistutul Naţional de Statistică (INS)

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...