Opinii

 

Popa Tanda

Am crescut printre ei cu o fascinaţie a fructului interzis practicat de bătrâni în momentul în care îşi urneau paşii molcomi, calculaţi, ca de duminică, spre biserica satului. Aproape că îi admiram pentru nu ştiu ce devotament faţă de divinitate închipuit în mintea mea de copil sau povestit la ceas de clacă de vreo bătrână din sat. Aura li s-a mai risipit în momentul în care, adolescent fiind, i-am găsit, vechi dohovnici sau doar prieteni mai mari de vârstă, cuibăriţi la câte un chef, pipăind de zor vreo codană sau vreo „purisancă” mai arătoasă printr-un cotlon de oraş. S-a făcut lumină în momentul în care am văzut comunităţi sărăcind şi pe ei strângând în mod inexplicabil averi.

Sigur, pentru nodurile din gât suferite acum de persoanele mai habotnice pot recunoaşte că nu-s toţi la fel. Ceilalţi nu au avut noroc. Nu au avut noroc de-o parohie bună, de un sat de oameni gospodari, de bătrâni care să nu le pice la ceas de slujbă cu doar un leu pricăjit scos de prin vreo căptuşeală ruptă a hainei. Cu toate acestea, poporul din care fac parte îşi trage o sevă de comfort psihic din instituţia Bisericii. Aura aceea din copilăria mea planează încă în orizontul vizual al unui neam care declară Biserica drept una din instituţiile în care îşi pun încrederea într-o schimbare. Săracii oameni nici măcar nu ştiu dacă aceasta ar trebui să vină în mod firesc sau sub forma unui miracol!

De partea cealaltă a „altarului”, oameni cu aceleaşi vicii, unele mai bine ţinute în frâu, altele mai puţin, refuză să discute deschis despre o reformă în cadrul instituţiei în care fiinţează. Le este de ajuns să constate că, pentru un vot în plus, politicienii vor bate temenele în faţa altarelor, dar nu conştientizează că au ajuns susţinuţi şi înglobaţi de un sistem de stat mai benign decât cel comunist. Pentru a-şi recăpăta o oarecare dâră de miros duhovnicesc, bisericile, în special cea Ortodoxă, au nevoie de un Popa Tanda. Mai dur ca hâtrul popă al lui Slavici şi care s-ar putea să vină chiar din partea opusă a altarului pentru a le arăta o cale dreaptă.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...