Conform tradiţiei, Primăria Râmnicu Vâlcea a organizat o nouă ediţie a evenimentului ”Zilele Recoltei”. În Scuarul Mircea cel Bătrân, sunt prezenţi zeci de producători din domeniul agricol şi alimentar din judeţul Vâlcea, dar şi din alte zone din ţară.
Ediţia de anul acesta se desfăşoară pe o perioadă mai lungă, astfel încât să cuprindă şi ziua de 10 octombrie, zi în care, începând din acest an, se sărbătoreşte "Ziua naţională a produselor agro-alimentare româneşti", aşa cum a fost stabilită în baza Legii 187 din 2017.
În judeţul Vâlcea sunt multe firme care s-au remarcat, la nivel naţional şi internaţional, prin calitatea produselor agro-alimentare puse în vânzare.
“Acest eveniment este unul care cinsteşte munca ţăranului român, a producătorului român! Este unul care ne onorează pe noi, toţi consumatorii, ne încântă prin culoare, prospeţime, miros şi gust! Respect ţăranului român! Respect producătorului român! Felicitări primarului Mircia Gutău şi echipei sale pentru organizarea exemplară a manifestărilor!”
- Eugen Neaţă
Diana, Annabella, Fravil sunt câteva branduri mari care au reuşit să îşi promoveze foarte bine produsele proprii şi să se lanseze pe piaţă.
“Pot spune că produse foarte bune şi de calitate fac şi întreprinzătorii mai mici din judeţul nostru. Avi-giis, magazinul de produse tradiţionale din carne, a fost declarat de Ministerul Agriculturii numărul unu pe ţară. Producătorii din domeniul viticol, situat în zona Drăgăşani, sunt recunoscuţi pentru calitatea produselor: Avincis, Isărescu, Iordache, Bauer, Stirbey, Spârleni... Importanţi şi renumiţi pentru produsele agro-alimentare oferite sunt şi producătorii de zarzavaturi şi legume din zona de sud, dar şi crescătorii de animale din nordul şi vestul judeţului. Pe toţi trebuie să-i încurajăm, să-i ajutăm şi să le oferim sprijin prin programe guvernamentale! De aceea, Guvernul, în şedinţa din 5 octombrie 2017, a aprobat hotărârea privind acordarea de ajutor financiar organizaţiilor de producători şi altor forme asociative pentru comercializare din sectorul fructelor şi legumelor. Pentru a beneficia de ajutor financiar, beneficiarii trebuie să depună şi să aibă aprobat un program operaţional. Programele operaţionale au o durată minimă de 3 ani şi maximă de 5 ani”, a declarat deputatul Eugen Neaţă.
"Ajutorul financiar din partea UE va fi egal cu valoarea contribuţiilor financiare ale membrilor sau ale organizaţiei de producători plătite efectiv, dar limitat la 50% din valoarea reală a cheltuielilor suportate de organizaţia de producători, conform programului operaţional aprobat. Prin acordarea sprijinului financiar se urmăreşte creşterea cantitativă şi calitativă a produselor din sectorul fructe şi legume şi creşterea nivelului de valorificare a producţiei, care împreună pot asigura stabilizarea nivelului preţurilor produselor pe piaţă; asigurarea materiei prime pentru unităţile de procesare; echilibrarea balanţei comerciale prin stimularea ofertei de legume-fructe din producţia autohtonă", a mai precizat Eugen Neaţă.