Curând, în dezbaterea Camerei Deputaţilor (for decizional) va intra propunerea legislativă privind interzicerea temporară a exportului de lemne de foc (1.167/2017 – procedură de urgenţă), adoptată deja de Senat în şedinţa din 4 septembrie 2017. Iniţiativa aparţine unui grup numeros de parlamentari, majoritatea de la PNL, printre care şi deputaţii liberali din Oltenia Cristian Buican, Nicolae Giugea şi Dan Vîlceanu.
“Este interzis exportul de lemne de foc cu diametrul de maximum 20 cm până la 4 m lungime, pentru o perioadă de maximum 3 ani”, este principala prevedere a propunerii legislative. De asemenea, în 45 de zile de la intrarea în vigoare a legii, prin ordin al ministrului apelor şi pădurilor, se va reglementa procedura de stabilire a preţului/metru cub, asigurarea şi vânzarea către populaţie a lemnului de foc. “În mod inexplicabil, împotriva iniţiativei s-au manifestat atât Guvernul PSD Mihai Tudose, în punctul de vedere emis Senatului, cât şi o serie de parlamentari, în comisiile în care a fost dezbătută. Consider neserioase argumente invocate precum faptul că au mai existat iniţiative legislative oarecum similare în trecut, sau că obiectul propunerii noastre ar fi reglementat de o hotărâre de guvern din 2016. Vedem bine cât de bine e reglementată situaţia, mai ales acum, când am intrat în sezonul rece”, ne-a declarat deputatul vâlcean Cristian Buican.
Operatorii privaţi vând metrul cub cu 450 de lei, iar Romsilva doar cu 153
În România, începând cu 2016, preţul pentru metrul cub de lemn de foc pentru populaţie s-a dublat faţă de iarna anului 2015, se arată în expunerea de motive a iniţiativei legislative semnate de 42 de senatori şi deputaţi, cei mai mulţi de la PNL, dar şi şase de la PSD (deputaţii Tudoriţa-Rodica Boboc, Emanuel-Iuliu Havrici, Călin-Vasile-Andrei Matei, Nicu Niţă, Dănuţ Păle, Ciprian-Constantin Şerban). “Având în vedere datele statistice privind consumul de lemne de foc din gospodăriile populaţiei, încălzirea individuală relizându-se preponderent pe bază de lemne de foc, (60,75%), în condiţiile actuale, aprovizionarea cu lemne de foc în mediul rural a devenit o problemă socială gravă. Astfel, companiile private de exploatare forestieră, care cumpără lemn atât de la Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva, cât şi de la administratorii de păduri private, pun pe piaţă lemne pentru încălzirea populaţiei la un preţ dublu faţă de 2015. Profitând de această scădere a ofertei de piaţă, operatorii economici au mărit preţul (...). În sudul ţării a ajuns metrul cub să coste 400-450 de lei dus acasă în mediul rural. Paradoxal, însă, Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva vinde lemnul de încălzire cu 153 de lei metrul cub. La această dată, România este o zonă europeană a exportului de lemn din cauza permisivităţii cadrului legislativ, contrar prevederilor din alte state, unde tăierile şi exportul de lemn sunt strict reglementate”, se mai arată în documentul citat.
În 20 septembrie, Comisia pentru industrii şi servicii a întocmit aviz negativ pentru proiectul legislativ cu majoritate de voturi (PSD-ALDE), însă Comisia pentru buget, finanţe şi bănci a emis aviz pozitiv. Decisiv pentru soarta iniţiativei va fi votul din plenul camerei.