Actualitate

Bătrânii din Oltenia se zbat între credite şi disperare

Pensionarii din Oltenia împrumută bani pentru acoperirea unor nevoi personale sau pentru a compensa „găurile” din sistemul de stat

Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice este celebrată în acest an în judeţele Olteniei fără prea mare fast. Reprezentanţii structurilor asociative ale persoanelor de vârsta a III-a deplâng degradarea continuă a nivelului de trai al bătrânilor, iar pe holurile Caselor de Ajutor Reciproc a Pensionarilor forfota celor împovăraţi sub greutatea anilor denotă o stare de sărăcie şi disperare. Împrumuturi pentru operaţii în şir, pentru concedii în staţiuni balneare, pentru murături, dar şi pentru ajutorarea copiilor şi nepoţilor, toate acestea intră deja într-un registru cotidian al angajaţilor din CARP-uri.

Pensionarii vâlceni: om bogat, om sărac

Reprezentanţii Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Vâlcea gestionează fondurile a peste 30.000 de persoane din judeţ. Cu toate că depozitele cotizaţiilor unora dintre ei le-ar permite să împrumute sume consistente, bătrânii care vin la sediul din Râmnicu Vâlcea fac de cele mai multe ori împrumuturi mărunte pentru a-şi completa bugetul necesar unor nevoi casnice sau de sănătate.
„Nu avem cazuri de pensionari care să se împrumute pentru petrecerea vacanţelor, fie ele în ţară sau în străinătate. Majoritatea vin să facă împrumuturi pentru medicamente, hrană şi cheltuieli de întreţinere. August a doborât orice record înregistrat până acum, 1504 persoane care au venit să se împrumute. Valoarea totală a împrumuturilor acordate în luna august a fost de peste 2,2 milioane lei”, explică preşedintele CARP Vâlcea, Grigore Răban.

14 operaţii plătite din împrumuturi

Cazurile sociale ale bătrânilor care se zbat la limita subzistenţei sunt zilnic întâlnite pe culoarele instituţiei conduse de Grigore Răban. „Este normal să avem o avalanşă de oameni cu probleme cărora nu le ajung pensiile. Gândiţi-vă că din 30.000 de membri, 16.000 au pensii sub 600 de lei. Anul acesta am avut o membră care a trebuit să facă 14 operaţii, pe toate le-a plătit din împrumuturi făcute la noi. După ultima operaţie, această doamnă, Sofia Lăzărescu, nu mai avea nici cu ce să îşi cumpere medicamentele. Avea nevoie de 60 de lei şi abia am reuşit să îi împrumutăm această sumă din cauza numărului mare de împrumuturi pe care le făcuse în ultima perioadă”, povesteşte preşedintele Răban. La rândul său, liderul Uniunii Generale a Pensionarilor din România, filiala Vâlcea, Gheorghe Dinescu, îl completează pe preşedintele CARP Vâlcea. „Anul acesta, împreună cu colegii de la CARP Vâlcea, am decis să nu mai sărbătorim cu fast Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice. În condiţiile în care trăim, ar fi fost inuman să sărbătorim cu fast şi cu un număr extrem de mic, circa 100-150 de persoane din cei peste 30.000 de membri înscrişi. Din banii primiţi de la UGPR am decis să acordăm 700 de ajutoare de câte 50 de lei pentru persoanele cu pensii foarte mici”, spune Gheorghe Dinescu.

Record la depozit: 100 milioane lei vechi pentru înmormântare

Cea mai mare sumă înregistrată ca depozit la CARP Vâlcea îi aparţine unei bunicuţe de 78 de ani din comuna Popeşti: 10.565 lei. Cu toate că suma i-ar ajunge bătrânei pentru împrumuturi consistente, aceasta a preferat să lase cotizaţia la locul ei. „A spus că nu are de gând să fie o povară pentru urmaşi în momentul în care va închide ochii. Conform statutului, ar trebui să îi acordăm un împrumut de maxim 315 milioane lei vechi, adică de trei ori suma depusă la noi”, mai spune Grigore Răban. Bătrâna, căreia reprezentanţii CARP i-au păstrat secretă identitatea, este singura pensionară care a depăşit plafonul de 10.000 lei depuşi.

Bătrânii gorjeni, împrumuturi pentru concedii şi murături

Printre solicitările privind împrumuturile la Casa de Ajutor Reciproc din Gorj se află şi câteva care ţin de confortul şi odihna pensionarilor. Dacă majoritatea acestora solicită fonduri pentru achiziţionarea lemnelor de încălzire pentru iarnă sau diverse lucrări agricole, există şi pensionari cu pretenţii. Aceştia fac împrumuturi, acum, pentru cumpărarea biletelor de concedii la vară. Cele mai multe împrumuturi acordate pensionarilor se fac prin intermediul Casei de Ajutor Reciproc. „Cea mai solicitată lună din an este august. Atunci pensionarii se pregătesc pentru iarnă şi vin să solicite diferite sume de bani pentru diverse treburi”, a explicat Doina Cioplea, reprezentanta Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor din Gorj.

Abonat la credite

Dar există altă categorie de pensionari. Cea care face împrumuturi, dar pentru pregătirea concediilor. Unul dintre pensionarii care a apelat la Casă pentru a lua bani de concediu este Zaharia Morega, în vârstă de 78 de ani: „Am cerut 1.000 de lei pentru că la vară vreau să merg la Băile Bala sau la Tismana. E un bilet de odihnă şi tratament şi trebuia să-l plătesc acum. Oricum, nu puteam din pensia mea să-l iau, eu am 400 de lei pensie. Fac împrumuturi frecvente, cum se termină unul, fac altul”, a declarat Zaharia Morega, din Motru. Cele mai frecvente solicitări ale acestei perioade sunt cele pentru lemne de foc sau achiziţionarea de convectoare pe gaze. Se fac însă cereri şi pentru împrumuturi menite să folosească în achitarea şcolilor sau facultăţilor pentru nepoţi, cazarea lor în cămine sau, pur şi simplu, pentru taxele de şcolarizare. Se mai solicită bani şi pentru cumpărarea de medicamente sau intervenţii chirurgicale, însă sunt gospodine care s-au adresat Casei de Ajutor Reciproc şi pentru achiziţionarea ingredientelor pentru murături.

Stuctură mixtă la CARP Mehedinţi: trei sferturi pensionari, un sfert în câmpul muncii

Pensionarii din Mehedinţi solicită împrumuturi de aici pentru că dobânda este foarte mică. În cele mai multe cazuri este vorba de procurarea de medicamente, lemne, pentru reparaţii la locuinţe, pentru cheltuieli de sărbători ori pentru întreţinerea de la bloc pe timp de iarnă.
Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Mehedinţi numără în prezent peste 11.000 de membri, din care nu toţi sunt pensionari. În jur de 25% dintre aceştia sunt salariaţi. Preşedintele CARP Mehedinţi, Iulian Botea, ne-a explicat că motivul este unul simplu. "Nu te poţi împrumuta cu o sumă mai mare de trei ori decât capitalul pe care îl ai la noi ca membru cotizant. Adică dacă ai 1.000 lei, nu poţi împrumuta mai mult de 3.000 de lei. Pentru pensionari, dobânda la un împrumut este de 5% pe an, iar pentru salariaţi este de 8% pe an. Noi oferim împrumuturi de maxim 5.000 de lei. Prioritate au problemele deosebite, cum ar fi bani pentru o operaţie”, ne-a declarat preşedintele CARP Mehedinţi, Iulian Botea. Pensionarii care vor să vină la CARP Mehedinţi trebuie să plătească o taxă de înscriere de 2% din pensie. În cazul salariaţilor, taxa de înscriere este de 4% din salariu. Ulterior, pentru ambele categorii cotizaţia lunară este de 1% din pensie, respectiv salariu. Cei care vor să fie ajutaţi de CARP Mehedinţi la înmormântare trebuie să achite anumite taxe în funcţie de vârstă. Astfel, pentru cei cu vârste până-n 65 de ani taxa este de 200 de lei. Pentru cei cu vârste între 95 ani şi 75 de ani taxa este de 300 de lei, iar cei peste 75 de ani trebuie să achite 400 de lei. După un an vechime, persoana beneficiază de ajutor de deces, iar în caz că încetează din viaţă în acest interval de timp, rudele primesc banii înapoi.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...